Στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί σήμερα και αύριο Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Επιπλέον, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, με μέλη του Κογκρέσου, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και με οργανώσεις της Ομογένειας.

Για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, όπως με την διοίκηση Τραμπ υπάρχουν σταθερές σχέσεις, οι οποίες ελπίζει να αναπτυχθούν περαιτέρω:

«Στην Ουάσιγκτον έχουμε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, άλλους υψηλούς παράγοντες της νέας διοίκησης, έχουμε επίσης σειρά συνεντεύξεων, συναντήσεων με think tanks, καθώς και με γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Αναφορικά με τις σχέσεις της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε: «Νομίζω ότι με τη διοίκηση του σημερινού προέδρου έχουμε σταθερές σχέσεις και έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις. Ελπίζω να αναπτυχθούν παραπέρα, θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής, θα εξετάσουμε σε ποιο βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις μας και οι σχεδιασμοί μας. Ελπίζω επίσης να μπορέσω να προωθήσω την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος και με άλλους υπουργούς που είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας και για τις διεθνείς μας σχέσεις».

«Ναι, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τράμπ είχα συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τον κ. Φλίν. Και στην Ουάσιγκτον, θα συναντήσω, την Τρίτη, για πρώτη φορά το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.

Tags: