Σενάρια τρόμου για την χώρα αν δεν κλείσει το χάσμα κυβέρνησης –θεσμών

Μέχρι πότε πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία με τους εταίρους

 Την ώρα που το αγεφύρωτο χάσμα κυβέρνησης θεσμών πυροδοτεί σενάρια τρόμου για τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Απρίλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Για την κυβέρνηση πάντως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να βρεθούν χρήματα ώστε να πληρωθούν μεγάλες δόσεις του χρέους.

Στις 20 Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν 1,4 δισ ευρώ. Και αν αυτά τα λεφτά υπάρχουν, τα 6,2 δισ που χρειαζόμαστε στις 17 Ιουλίου δεν υπάρχουν. Για να πληρωθούν και να μην χρεοκοπήσει η χώρα θα πρέπει να έχει βρεθεί συμφωνία έως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου ή το αργότερο έως το επόμενο Eurogroup στις 22 Μαϊου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός μετά από τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προθεσμίες διατηρώντας όμως και επιφυλάξεις.

"Η Μέρκελ είναι αισιόδοξη, εγώ διατηρώ επιφυλάξεις για τις προθεσμίες και όλοι τον Απρίλιο πιστεύουν ότι θα έχουμε συμφωνία" δήλωσε.

Ο Σόιμπλε χτύπησε και πάλι υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας: «Δεν είναι ότι δε συμπαθώ τους Έλληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της... Μητέρας Τερέζας για να ασκώ ηπιότερες πιέσεις για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Η Κριστίν Λαγκάρντ «κάρφωσε»  ότι ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως παραδέχθηκε από τις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός,  με τη  Νέα Δημοκρατία να τον κατηγορεί  ότι παρακαλάει την Λαγκάρντ

Από την άλλη, όμως,  ο πρωθυπουργός κάλεσε και τους Ευρωπαίους εταίρους να σταθούν απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά. Όσο για τη ψήφιση των μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019 απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα ζητήσει και την ψήφο της αντιπολίτευσης, κάτι όμως που έκαναν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top