Τα ΜΑΖΕΥΟΥΝ οι θεσμοί από το Χίλτον! Τα δύο αγκάθια στη συμφωνία με την Αθήνα

Κατηγορηματικό «όχι» του ΔΝΤ στις προτάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά - Πρώτη ανάρτηση 18:58

Αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, μετά  την συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τους υπουργούς  Οικονομικών και Εργασίας, που ήταν η τελευταία στον συγκεκριμένο «γύρο» της διαπραγμάτευσης.

Οριστική συμφωνία για  την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν  επιτεύχθηκε όμως, καθώς σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν διαφορές, μεταξύ των οποίων η επιμονή των θεσμών στην εφάπαξ μείωση των συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει την σταδιακή μείωση από το 2019, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο οικονομικός συντάκτης του Star Σπύρος Δημητρέλλης.          

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως εξέφρασε την εκτίμηση  ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν απο τον  Μάιο.

Στα εργασιακά,  το ΔΝΤ επιμένει στην αρνητική στάση του στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, με πηγή του υπουργείου Εργασίας να σχολιάζει ότι «το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ - εγκριτικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων και στην  επαναφορά του lock out (ανταπεργία εργοδοτών). 

Το ΔΝΤ ζητάει επίσης  να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας, ενώ φαίνεται ότι έχουμε νέα ορολογία από ελληνικής πλευράς, «το μέγεθος του ισορροπημένου πακέτου» που υα συμπεριλαμβάνει  μέτρα  και αντίμετρα.  Πάντως, φαίνεται ότι δεν έχει κλείσει  τίποτα ακόμα όσο  δεν έχει κλείσει όλο το πακέτο, γεγονός που δείχνει, όπως παρατήρησε η Μάρα Ζαχαρέα, ότι το Μέγαρο Μαξίμου πλησιάζει πλέον την συλλογιστική του Ευκλείδη Τσακαλώτου.      

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top