Ιερώνυμος: Ο Φίλης δεν τήρησε όσα συμφωνήθηκαν με τον Τσίπρα

Η απάντηση του πρώην υπουργού Παιδείας: Ο αρχιεπίσκοπος βάζει στο στόμα άλλων λόγια που δεν ειπώθηκαν

Ιερώνυμος: Ο Φίλης δεν τήρησε όσα συμφωνήθηκαν  με τον Τσίπρα

Στα όσα έγιναν στη συνάντησή του παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ο αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην σημερινή σύνοδο της Ιεραρχίας, για την κρίση που είχε προκύψει για το βιβλίο και το μάθημα των Θρησκευτικών, επικαλούμενος μάλιστα και τα πρακτικά της συνάντησης.

 «Από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, ο ίδιος συζήτησε κατ’ ιδίαν  με τον κ. Τσίπρα και του είπε «κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο», για να απαντήσει ο πρωθυπουργός:  «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!». Όταν τότε ερωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο: «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Μάλιστα τον κ. Ιερώνυμο  δεν τον καθησύχασαν οι  διαβεβαιώσεις Τσίπρα καθώς ο Ν. Φϊλης προχώρησε σε διαφορετικές δημόσιες δηλώσεις και τηλεφώνησε στην  τότε κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη. «Εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι' αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός» πρόσθεσε  ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε όμως  όσους εργάστηκαν τόσο από πλευράς Εκκλησίας όσο και από πλευράς Πολιτείας στο ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και τόνισε ότι «θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτηΣχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στα μέλη της Ιεραρχίας,

Η απάντηση Φίλη

Ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ισχυρίζεται σε δήλωσή του  ότι «ο κ. Ιερώνυμος, επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016».

Στη  δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, υποστηρίζει ότι αμέσως μετά την προαναφερθείσα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας, ο ίδιος διατύπωσε σε δηλώσεις τους «κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού», έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, την «ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης»: «Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά για τα μαθήματα η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας».

Ο κ. Φίλης παραπέμπει στα πρακτικά της τοποθέτησης του πρωθυπουργού επί του θέματος του μαθήματος των Θρησκευτικών στις 28 Σεπτεμβρίου στη Βουλή και αναφέρει ότι, παρά τη δική του απομάκρυνση, οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. «Ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε βέβαια δέχτηκε, ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση της αυτής συνεργασίας»  επισημαίνει. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top