Θα μας τρελάνουν: Όχι «εισπρακτικές εταιρείες» αλλά… εταιρεία για τις οφειλές θα προσλάβει η ΔΕΗ

Μετά τον θόρυβο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της στη Βουλή για την είσπραξη των χρεών και τα funds - Πρώτη ανάρτηση 17:54

Λίγες ώρες αφότου  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί στη Βουλή ότι η επιχείρηση θα προσφύγει σε εισπρακτικές εταιρείες  για τις οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς, όπως και  σε funds για την τιτλοποίησή τους, «πηγές» της Επιχείρησης επιχειρούν να δώσουν διαφορετική διάσταση στις συγκεκριμένες δηλώσεις.    

«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν συγκεκριμένα πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά τα funds, oι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Προηγουμένως, για το ίδιο ζήτημα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής:

«Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%».

Στα 2,6 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές – Το Δημόσιο χρωστά 100 εκ. ευρώ!   

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτάκης  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονται πλέον στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. που ήταν στο τέλος του 2015, ενώ  σε 85.000 ανέρχονται όσοι χρωστάνε άνω των 3.000 ευρώ.

 Μάλιστα  ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε  οι πιέσεις της ΔΕΗ δεν αποδίδουν καρπούς αλλά και ότι οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει «στα όριά τους».

Όπως τόνισε,  «η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε με διευκολύνσεις και  πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές» .

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε και ότι εντός των επόμενων ημερών η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC,  για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Δημόσιο στους κακοπληρωτές με οφειλές 100 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ   

Στους μεγάλους κακοπληρωτές πάντως περιλαμβάνεται το…  Δημόσιο, το οποίο χρωστά 100 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκ. ευρώ!     

Ακόμη, 1,65 δισ. ευρώ  είναι οι οφειλές στη χαμηλή και μέση τάση, από τα οποία  έχουν διακανονιστεί τα 700 εκ. ευρώ, ενώ  345 εκ. ευρώ   είναι  οι οφειλές στην υψηλή τάση, από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 60 εκ ευρώ.

Το 10% πάντως όσων χρωστούν  έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο, ενώ συνολικά  άλλα 500 εκ. ευρώ χρωστούν πελάτες  οι οποίοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) ή μετακινήθηκαν σε άλλη εταιρεία.   

Όσον αφορά τις αμοιβές των στελεχών της, ο πρόεδρος της επιχείρησης υποστήριξε:  «Η  ΔΕΗ εισηγμένη στο Χρηματιστήριου χρειάζεται να αποκτήσει εξειδικευμένα στελέχη τα προσόντα πρέπει να προσδιορίζονται με γνώμονα την προσέλκυση από την αγορά σε συγκεκριμένα πλαίσια και όχι με υποκειμενικά κριτήρια. Πριν το 2010 οι αμοιβές των διοικητών της ΔΕΗ ήταν πάνω από 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις και 20.000 ευρώ».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top