Βρυξέλλες: Η συνάντηση των 28 την Πέμπτη- Οικονομία και μετανάστευση στην ατζέντα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Βρυξέλλες: Η συνάντηση των 28 την Πέμπτη- Οικονομία και μετανάστευση στην ατζέντα

Την πρώτη συμμετοχή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην Προεδρία του Συμβουλίου θα σηματοδοτήσει η συνάντηση των 28 στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σύμφωνα με αρμόδιο κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. 

Η επανεκλογή Τουσκ θα γίνει, όπως είπε σε μια συνεδρία της οποίας θα προεδρεύσει ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός Ζοζέφ Μούσκατ, του οποίου η χώρα κατέχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ θα επανέλθει μετά την απόφαση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το καλύτερο σενάριο θα είναι να αποφασιστεί με συναίνεση / ομοφωνία η επανεκλογή του Προέδρου, ωστόσο στο Συμβούλιο υπάρχουν προηγούμενα εκλογής με πλειοψηφία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Γιούνκερ και την Μογκερίνι.

Στη συνέχεια οι 28 θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις επί των θεμάτων της Ατζέντας, ξεκινώντας από την οικονομία. Το βασικό μήνυμα των Ευρωπαίων έχει να κάνει με τη συνέχιση πολιτικής ελεύθερων συναλλαγών, όπως αυτή με Καναδά, τη στιγμή που μια παρόμοια συμφωνία με  την Ιαπωνία βρίσκεται υπόδιαπραγμάτευση.

Οι 28 θα προβούν σε ανάλυση της  οικονομικής κατάστασης, θα καταγράψουν ότι η ανάκαμψη επανήλθε σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία μειώνεται, και θα τονίσουν πως η συζήτηση που πρέπει να γίνει ώστε να συνεχιστεί η πρόοδος μέσω αύξησης επενδύσεων, είναι αυτή για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.

Στο ίδιο κομμάτι της ατζέντας θα τοποθετηθεί και ο Μάριο Ντράγκι και θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις προοπτικές της.

Σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκατ θα μιλήσει ως πρόεδρος του Συμβουλίου για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη στρατηγική στην κεντρική μεσόγειο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων σε συνέχεια και της Συνόδου της Βαλέτας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 28 θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου πολλές χώρες θέλουν ενημέρωση μετά τη συζήτηση που είχε γίνει στη Μάλτα. Η Μογκερίνι θα ενημερώσει για τις επαφές στην περιοχή. Το δε μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η δέσμευση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, αλλά και η ενθάρρυνση των χωρών αυτών για συνεχιση μεταρρυθμίσεων, οικονομικών και πολιτικών.

Αμέσως, μετά στο τραπέζι θα έρθει το θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας με βάση τη συζήτηση του Δεκεμβρίου. Χθες μάλιστα οι υπουργοί άμυνας συμφώνησαν σε συμπεράσματα που θα ληφθούν υπόψη από του ηγέτες. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα διεξαχθεί ένα άτυπο Συμβούλιο των 27, αποκλειστικά αφιερωμένο στην προετοιμασία των εκδηλώσεων της Ρώμης.

Ο Τουσκ με τον Τζεντιλόνι, τον Μούσκατ και τον Γιούνκερ είχαν ήδη μια συνάντηση για τη δήλωση που θα υιοθετηθεί στη Ρώμη. Ένα από τα σημεία κλειδιά θα είναι η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν, που είναι μια σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για το μέλλον των 27.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ο Ντ.Τουσκ είναι πεπεισμένος ότι το μήνυμα της Ρώμης πρέπει να είναι ενωτικό και όχι απλά πως πάμε προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος είπε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ενότητα και είναι πεπεισμένος ότι "αυτό το μήνυμα θα βγει από τη Ρώμη και όχι οι πολλές ταχύτητες".

"Δεν κρύβω ότι είναι πολύ σημαντικό ερώτημα οι πολλές ταχύτητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν κάποια κράτη μέλη και δεν είναι αυτό το μήνυμα της Ρώμης", είπε.

"Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν θα αναφέρεται στην Ρώμη, θέλουμε μήνυμα ενότητας, ώστε χέρι χέρι οι 27 χώρες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της Ευρώπης", συμπλήρωσε.

"Η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ έχει 5 σενάρια ωστόσο η Κομισιόν δεν παίρνει θέση, αν ρωτήσεις προσωπικά το Γιούνκερ θα ταχθεί υπέρ του 5 και θα απορρίψει το 2 αλλά είπαμε η Κομισιόν δεν παίρνει θέση. Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν κι αλλά έγγραφα τους επόμενες μήνες", εξήγησε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Διευκρίνισε δε σχετικά πως "ο στόχος της Κομισιόν δεν είναι οι πολλές ταχύτητες, αλλά το να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες προτείνοντας 5 σενάρια".

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι περιμένει "ένα σημαντικό μήνυμα ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. Δεν μιλάμε στην παρούσα φάση για διεύρυνση της ΕΕ, υπάρχουν συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που συνεχίζονται. Υπάρχουν ζώνες ευαίσθητες στην περιοχή και δεν είναι μόνο η ΠΓΔΜ που έχει πρόβλημα.

Στη Σερβία 95% των ξένων επενδύσεων προέρχονται από ΕΕ και 70% στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο".

Ο αξιωματούχος ερωτηθείς για το Μπρέξιτ, είπε πως "δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, η Μει έχει πει ότι στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία, θα εξαρτηθεί από την εσωτερική ατζέντα προς το παρόν έχουμε ένα πινγκ-πονγκ μεταξύ της Βουλής των Λόρδων και της κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι θα μας μιλήσει για άλλη πληροφορία, εμείς είμαστε υπομονετικοί".

Τέλος έκλεισε αναφερόμενος στη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ενημερώνοντας τον Τύπο ότι 17 κράτη "προχωρούν σε ενισχυμένη συνεργασία  μετά την αποτυχία να συμμετάσχουν όλοι".

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top