Αδειάζουν την Αθήνα οι Βρυξέλλες: Είμαστε σε κοινό μέτωπο με το ΔΝΤ για τα μέτρα!

Τι μεταδίδει από τη βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του STAR

Αρνητικά μηνύματα έρχονται στις Βρυξέλλες από τους διαπραγματευτές στην Αθήνα, οι οποίοι ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το star.gr, έχουν κοινό μέτωπο σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί. 

Συγκεκριμένα, πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση έλεγε στo star.gr  ότι «όλα τα θέματα ήταν γνωστά» και πως «δεν αναμένω να παρουσιαστεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA) στη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη». 

Ο «ρεαλιστής» αξιωματούχος εξηγεί ότι «κακώς στην Αθήνα αποδίδουν την μη επίτευξη συμφωνίας στη στάση του ΔΝΤ» και υπενθυμίζει μια σειρά από δεδομένα.

Σε σχέση με το περίφημο όριο των απολύσεων, υπενθυμίζει ότι αυτό η Ελλάδα το υπέγραψε ως υπόσχεση τόσο στη δανειακή σύμβαση του 2015, όσο και στο αναθεωρημένο (ή συμπληρωματικό) μνημόνιο το 2016 με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η δε απαίτηση ήταν γνωστή ήδη από το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και «η Ελλάδα έχει λάβει χρήματα δόσεων με αυτή την υπόσχεση».  Σε ότι αφορά τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι «αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σύστημα που επικρατούσε στην Ελλάδα το 2009» και ως εκ τούτου «δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε ένα σύστημα που επιβάλει μονομερώς μισθολογικές αυξήσεις που δεν έχουν καμία σύνδεση με την παραγωγικότητα». Τονίζει δε ότι «αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της ελληνικής χρεοκοπίας το 2010». 

Κληθείς από το star.gr να διευκρινίσει αν το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό, ξεκαθάρισε πως «όχι» και «το ίδιο ισχύει και για την Κομισιόν που έχει γράψει όλες τις σχετικές εισηγήσεις από το 2010 και μετά». 

Η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών είναι πως στα εργασιακά «έλειπε η πολιτική βούληση», πως «υπήρξε έλλειψη προετοιμασίας των συζητήσεων από το αρμόδιο υπουργείο» και πως «η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί αυτά που έχει υποσχεθεί». Εξάλλου, υπενθυμίζουν «όλα αυτά περιγράφονται στους όρους επιστροφής της τρόικας», που συμφωνήθηκαν ως γνωστόν πριν από το περασμένο Εurogroup. 

Στο μέτωπο πάλι των δημοσίων οικονομικών, οι δανειστές εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την μέθοδο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και να λάβει προκαταβολικά τα μέτρα των 2 μονάδων του ΑΕΠ, με αντιστάθμισμα να λάβει τα λεγόμενα αναδιανεμητικά μέτρα αν υπερβεί τους στόχους.

Καλό όμως είναι, λένε, και σε αυτά τα μέτρα να λάβει υπόψιν τις προτάσεις του ECOFIN (που άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση διά του υπουργού της έχει στηρίξει) για μείωση της φορολογίας της εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την ίδια την φορολογία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών, κάτι που όλοι οι ειδικοί συμφωνούν μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιθέτως όμως προς τις προτροπές του Συμβουλίου, η κυβέρνηση φέρνει προτάσεις για μειώσεις σε τομείς (όπως ο ΕΝΦΙΑ) που δεν έχουν μεγάλο αναπτυξιακό αντίκτυπο - παραπέμπουν δε στα συμπεράσματα των σχετικών συζητήσεων που μετείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top