Ρουσόπουλος: Η Προστασία της 4ης Εξουσίας είναι υπόθεση του σεβασμού που δίνει η ίδια στο λειτούργημά της

Τι είπε ο πρώην υπουργός στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ρουσόπουλος: Η Προστασία της 4ης Εξουσίας είναι υπόθεση του σεβασμού που δίνει η ίδια στο λειτούργημά της

Για την «Προστασία της Τέταρτης Εξουσίας- Η δημοκρατία, η λογοδοσία και τα ΜΜΕ» μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

«Θεωρώ ότι μια ιστορική αναδρομή είναι πολύ σημαντική. Ξεκινάω λοιπόν, από την εποχή εκείνη που οι Σταυροφόροι κατευθύνθηκαν προς τους Αγίους Τόπους προκειμένου να τους απελευθερώσουν. Όταν ξεκίνησαν εκτός από την ελπίδα για απελευθέρωση και λάφυρα, πήραν μαζί τους και κάποιες χιλιάδες ταχυδρομικά περιστέρια, για να επικοινωνούν πάνω από τις γραμμές του εχθρού. Πλην όμως δεν είχαν υπολογίσει ότι ο εχθρός διέθετε γεράκια, τα οποία σκότωναν στον αέρα τα περιστέρια και μαζί τους την ελεύθερη μετάδοση της πληροφορίας. Επιβάλλοντας έτσι μια αποφασιστική μορφή λογοκρισίας στους μακρινούς εκείνους αιώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ρουσόπουλος και επεσήμανε:

«Κατά τη γνώμη μου δεν νοείται συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου χωρίς πρότερη μελέτη του αγγλικού Τύπου. Είναι πρωτοπόρος και στη βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ελεύθερες φωνές αλλά και στην κατάκτηση της θεσμισμένης ελευθερίας».

Η ελευθερία του Τύπου συνοδεύτηκε και από ασυδοσία του Τύπου

«Η ελευθερία του Τύπου πολλές φορές συνοδεύτηκε από ασυδοσία του Τύπου. Ήδη από τον 17ο αιώνα κατηγορούνταν οι δημοσιογράφοι για ψευδολογία. Το 1626 γίνεται η πρώτη «επίθεση» στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Μία θεατρική κωμωδία «Το μαγαζί των ειδήσεων» εμφανίζει τους δημοσιογράφους αδίστακτους και χωρίς αναστολές να γράψουν οτιδήποτε προκειμένου να κερδίσουν από την ευπιστία των αναγνωστών τους. Πολλές είναι οι ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής δεν ανθίσταντο σθεναρά στον πειρασμό του χρηματισμού» περιέγραψε ο κ.Ρουσόπουλος.

Η επανάσταση της πληροφορίας με τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Οι σημερινές μονομαχίες λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της πλειοδοσίας του λαϊκισμού. Και φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν ερήμην του λαού αλλά συμβαίνουν κυρίως, γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτού του λαού επιβραβεύει τη φθήνια είτε στη δημοσιογραφία είτε στην πολιτική.

Μέσα από την ιστορική διαδρομή διαπιστώνουμε εν μέρει τη διαχρονικότητα του τίτλου της σημερινής συζήτησης αλλά κυρίως ως προς την λογοδοσία και την έλλειψή της. Η βιομηχανική επανάσταση μέχρι και η επανάσταση της τεχνολογίας συνέβαλαν στην επανάσταση της πληροφορίας. Εκεί αγωνίζονται όλα τα κέντρα εξουσίας είτε είναι πολιτικά είτε οικονομικά τα κίνητρά τους.

Με τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πεδίο αυτό  είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο. Η πληροφορία είναι δύσκολο να συγκρατηθεί ή να χειραγωγηθεί, γι’ αυτό και η κρίση στα συμβατικά ΜΜΕ. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η αλλαγή στη μορφή της πληροφορίας. Από τη γραφή περάσαμε στην εικόνα και η εικόνα αποβλέπει περισσότερο στο συναίσθημα παρά στην ορθολογικότητα»

Το διαδίκτυο παρέχει στα άτομα την ψευδαίσθηση να νομίζουν πως ελέγχουν την πληροφορία

«Τα ΜΜΕ έχουν μεταβληθεί σε όργανα κάθε τύπου εξουσίας, στην προσπάθεια τους να αποπροσανατολίσουν το θυμικό των ανθρώπων προς τις δικές τους βλέψεις, ενώ το διαδίκτυο παρέχει στα άτομα την ψευδαίσθηση να νομίζουν πως ελέγχουν την πληροφορία, συμμετέχοντας στη μετάδοση ή τη διαμόρφωσή της. Αποκομμένα όμως τα άτομα από κάθε συλλογικότητα φλυαρούν ακαταπαύστως με φθόνο και αντικοινωνική συμπεριφορά χωρίς να μπορούν να ελέγξουν ή να επηρεάσουν ουσιαστικά. Το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί πολύ έντονα όσο οι κοινωνίες ανοίγονται στην παγκοσμιότητα

Η προστασία της Τέταρτης Εξουσίας είναι πρώτα απ’όλα υπόθεση της ίδιας και του  σεβασμού που δίνει στο λειτούργημά της. Στην επτάχρονη Χούντα στην Ελλάδα υπήρξαν εφημερίδες οι οποίες έκλεισαν τα τυπογραφεία τους και εφημερίδες που προτίμησαν να κλείσουν τα μάτια τους. Μερικές τα έχουν ακόμα κλειστά» κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top