Δραγασάκης: «Πώς από τα greekstatistics...πήγαμε στα Tomsenstatistics»

Τι είπε για τη διαπραγμάτευση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δραγασάκης: «Πώς από τα greekstatistics...πήγαμε στα Tomsenstatistics»

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και μάλιστα στην ώρα της, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε ότι αυτό θα συμβεί γιατί οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται, ενώ πολλοί από αυτούς υπερκαλύπτονται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε, ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις και το ΔΝΤ ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων.

Παράλληλα, υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως είπε «ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών».

Τα greekstatistics… στα Tomsenstatistics

Αναφερθείς στις εξαγωγές είπε: «Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση στατιστικού χαρακτήρα. Με την έκθεση του ΔΝΤ εμφανίζεται μια πάρα πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν πιο έντονα και από την Ιταλία και ίσως και από την Ισπανία. Το Ταμείο αφαιρεί από τον τρόπο υπολογισμού το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και βγάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Έτσι μετά τα greekstatistics έχουμε τα Tomsenstatistics».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε: «αυτό που λέγαμε και πριν την κρίση, ήταν ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, στο κομμάτι των εξαγωγών είναι ότι πρέπει να αλλάζει και το παραγωγικό πρότυπο, δηλαδή χρειαζόμαστε προϊόντα διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Χρειαζόμαστε μια πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και εξαγωγές που είναι αναγκαίες (...) αυτό που σχεδιάζουμε είναι να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο, επιταχυντές».

Για τη διαπραγμάτευση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει, εκτιμώντας μάλιστα ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εντός του έτους είναι εφικτή. Η κυβέρνηση θέλει την επίτευξη της συμφωνίας, το συντομότερο δυνατό, αλλά με συνολικό τρόπο» δήλωσε.

«Μαζί με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συμφωνία για το χρέος και τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Κλείνοντας τη συμφωνία με συνολικό τρόπο, αποκτάμε δυνατότητα για ένταξη στο QE και  δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στα τρία σενάρια των ΔΝΤ- Ελληνικής κυβέρνησης και Standards & Poor’s για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα , τα επόμενα χρόνια από το πιο απαισιόδοξο έως το πλέον αισιόδοξο, είπε ότι είναι εκτιμήσεις που μπορεί να επιβεβαιωθούν ή όχι, γι’ αυτό η κυβέρνηση προκρίνει την ανάγκη επιταχυντών σε επενδύσεις και απασχόληση.

«Βασικό θέμα οι επενδύσεις-εγχώριες και διεθνείς- και η απασχόληση, πρέπει να βρούμε τρόπο να επιταχύνουμε. Χρειαζόμαστε ένα σοκ απασχόλησης (...) η πρόταση μας έγινε αποδεχτή από το Eurogroup στις 20 Φλεβάρη, να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετη πηγή η απασχόληση και να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα» είπε ο κ. Δραγασάκης με στόχο σε βάθος 10ετίας να υποχωρήσει αισθητά η ανεργία.

Bολές κατά της αντιπολίτευσης

«Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει και είναι απορίας άξιο πως με τόση ευκολία το επικαλούνται δυνάμεις εντός της χώρας», είπε και πρόσθεσε «όποιος στην Ελλάδα λέει απλά "υπογράψτε" χωρίς να διευκρινίζει τι ή ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, υποδύεται τον "Πόντιο Πιλάτο"» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δραγασάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top