Με το κλίμα στην οικονομία να επιδεινώνεται δραματικά η κυβέρνηση εγκατέλειψε την τακτική των πανηγυρισμών για το τέλος της λιτότητας. Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν καθώς οι δανειστές ζητούν να μπει μεγάλο ψαλίδι στο αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα για να μπουν στα ταμεία 1,8 δις, εξετάζονται 3 σενάρια για μείωση του αφορολογήτου:

-Από τα 8636 ευρώ στα 7.000 που οδηγεί σε επιπλέον φόρο 360€

-Στα 6.600 με επιπλέον φόρο 448€

ή στα 5.900 με επιπλέον φόρο 602€. 

Το κλίμα των έντονων πιέσεων των δανειστών αποτυπώθηκε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας εγκλωβισμένη στους δείκτες και στους αριθμούς» δήλωσε.

Μέχρι την Παρασκευή όμως στην κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό πανηγύριζαν ότι η λιτότητα τελείωσε …

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η αξιολόγηση είναι εφικτό να κλείσει μέχρι το eurogroup της 20ης Μαρτίου και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τα ψέματα του πρωθυπουργού θα στοιχίσουν ακριβά λέει η αντιπολίτευση

«Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίσθηκε:  «Μιλάμε για «οργανωμένο ψέμα της μιάμισης στροφής….που οδηγεί στην καταστροφή»

Σύμφωνα με την Καθημερινή πάντως,  η Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ντράγκι ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το χρέος ώστε να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. 

Tags: