ΑΓΡΙΕΣ διαθέσεις από τους δανειστές - Η Βελκουλέσκου πήρε το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση

Ζητούν κι άλλα μέτρα

Τα χαρτιά της για το πακέτο των αντίμετρων άνοιξε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αντικρίζοντας άμεσα τις πρώτες κίτρινες και κόκκινες κάρτες.

Όπως μάλιστα μετέδωσε ο Σπύρος Δημητρέλης στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πάρει  το πάνω χέρι στις συζητήσεις, γεγονός  που προϊδεάζει για δύσκολη διαπραγμάτευση.

 Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων "σε κάποια συμφωνούν, σε άλλα διαφώνησαν και σε άλλα ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διαπραγμάτευση για το πακέτο των αντίμετρων θα είναι δύσκολη, καθώς οι θεσμοί έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών φέρουν τους δανειστές να προκρίνουν ως βασικό αντίμετρο την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, την ώρα που η ελληνική πλευρά προκρίνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ έχει θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης την λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις. ευρώ για το 2019 και μετά. Η ίδια πηγή, ωστόσο, αισιοδοξεί ότι αυτό το μέγεθος μπορεί να περιοριστεί όταν το ΔΝΤ θα ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα θετικά στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 2016, όπως είναι η υπεραπόδοση των εσόδων και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, ανοικτό στην διαπραγμάτευση παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2018, καθώς και οι προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια από τα οποία θα καθοριστεί τόσο το είδος όσο και το εύρος των μέτρων που θα απαιτηθούν για να κλείσει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top