Συμφωνία σε δύο φάσεις με τους εταίρους αποκάλυψε ο Τσίπρας στους τραπεζίτες

Το σχόλιο της Κ. Μακρή για το παρασκήνιο της συνάντησης

Στο παρασκήνιο της σημερινής  συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών της χώρας μας, σε μια στιγμή που στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκεται το ζήτημα της «υγείας» του τραπεζικού συστήματος,  αναφέρθηκε η Κάτια Μακρή, στο σχόλιό της  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.  

 Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά νέα  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των χρεών των επιχειρήσεων.   

 Η σχολιάστρια του Star υπενθύμισε  επίσης ότι πλέον υπολογίζονται σε  3 δισ.  ευρώ οι  εκροές καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2017, την ίδια στιγμή που εκτοξεύονται   τα «κόκκινα δάνεια».

Όπως επίσης ανέφερε η Κ. Μακρή, οι τραπεζίτες επισήμαναν στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό ότι «αντεστράφησαν όλα τα θετικά μεγέθη του 2016» και του ζήτησαν  να κλείσει την συμφωνία με τους εταίρους «πριν να είναι αργά», καθώς αυτή η αβεβαιότητα είναι που επιδεινώνει τους αριθμούς. Εάν  όμως ολοκληρωθεί η συμφωνία για την β΄αξιολόγηση, εκτιμούν ότι θα σταματήσει η εκροή και θα επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Το ίδιο ισχύει και με όσους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια  δεν αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα  οικονομικό πρόβλημα, αλλά εκμεταλλεύονται  την  αβεβαιότητα για να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.       

Τσίπρας : «Συμφωνία σε δυο φάσεις»

Ο πρωθυπουργός πάντως αποκάλυψε  στους τραπεζίτες, όπως ανέφερε η Κ. Μακρή ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα γίνει σε δύο φάσεις: Σε τεχνικό  επίπεδο τώρα και εφόσον έχουμε staff level agreement  θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους το ζήτημα των πλεονασμάτων και παράλληλα του χρέους, ενώ μόνο τότε θα υπάρξει οριστική συμφωνία. Αυτό όμως μπορεί να γίνει τον Απρίλιο, μπορεί και τον Μάιο! Μας περιμένει δηλαδή «το μαρτύριο της σταγόνας» όπως σχολίασε από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top