Αντίστροφη μέτρηση για διαπραγμάτευση: Μετά τον… χαρταετό, ξεκινούν τα δύσκολα

Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων στο «μενού»

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ξεκίνησε.

Στο τραπέζι θα πέσουν καυτά ζητήματα όπως η μείωση του αφορολόγητου και το ψαλίδι στις συντάξεις.

Στο τραπέζι πέφτουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως το δημοσιονομικό κενό του 2018 που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ και το πακέτο των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο διάστημα 2019-2021 που περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας όπως

•    μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και στα 5.909
•    μείωση των συντάξεων έως και 30% μέσω σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς 

Παράλληλα, το πακέτο θα περιλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης, όπως μείωση του ΦΠΑ των φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ.

«Σε περίπτωση που προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του έτους, τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ' αναλογία» δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι σημαίνει αυτό; Η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, έστω και σταδιακά, θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, άσχετα με το πως πηγαίνει η οικονομία. Τα θετικά όμως μέτρα, όμως, όπως  μείωση των φόρων θα εφαρμόζονται ή θα μπαίνουν στο συρτάρι ανάλογα με το πως πηγαίνει το δημόσιο ταμείο. Δηλαδή τα μέτρα λιτότητας είναι σίγουρα και τα μέτρα ελάφρυνσης υπό όρους.

Σίγουρο είναι πλέον ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ, αφού όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή της στο Βήμα, ο φόρος φέτος θα πρέπει να φέρει τα ίδια έσοδα ενώ θα υπολογιστεί και με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top