«Μάχη» στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών

Η πρόθεση για την αγορά F 35 από την Ελλάδα προκαλεί αντιδράσεις

Μετά την Τουρκία και η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά F 35. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι αποτελεσματικά στο Αιγαίο. Απο την πλευρά τους οι Ρώσοι την ίδια ώρα ετοιμάζονται να προτείνουν στην Ελλάδα να αγοράσει Σουκχόι.

Οι Τούρκοι έχουν ήδη παραγγέλλει 24 αεροσκάφη F 35 αμερικανικής κατασκευής και στοχεύουν μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν 100 αεροσκάφη. Την ίδια στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Πάνο Καμμένο υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα αγορά F 35.

Κάθε F 35 κοστίζει απο 80 έως 100 εκατομμύρια ευρώ,  ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την Ελλάδα της κρίσης. Στην αγορά των αεροσκαφών είναι αντίθετος ο Νίκος Φίλης,  ο  οποιος μάλιστα με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς προς τον  Πάνο Καμμένο,  τον οποίο αποκαλεί “στρατάρχη”,  ζητεί δημόσιο διάλογο.

«Αυτοί που ξέρουν λένε ότι το F 35 δεν είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να παίρνει λεφτά η Ελλάδα απο την Γερμανία και να αγοράζει όπλα από την Αμερική» επισημαίνει ο κ. Φίλης.  

Οι ειδικοί πάντως  κρατούν επιφυλάξεις για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των F 35, όπως ο Κωνσταντίνος Γρίβας,  καθηγητής Γεωπολιτικής στη σχολή Ευελπίδων.

Το  F 35  πάντως ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρητικότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ,  περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Η Ρωσία την ίδια ώρα είναι έτοιμη να κατάθεση πρόταση για αγορά αεροσκαφών Σουκχόι   στην ίδια τιμή  αλλά σε διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών σε σχέση με τα F-35. Το Σουκχόι ειναι  αεροσκάφος ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως: «υπερευελιξία», ενώ εχει τη δυνατότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών,  με γωνία προσβολής άνω 90 μοιρών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top