Σε γυναικεία υπόθεση εξελίσσεται το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς σήμερα Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συναντιούνται στο Βερολίνο για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, όσο και για το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Με την παράλληλη διαπραγμάτευση στην Αθήνα και την τεχνική συμφωνία που μετά το Eurogroup φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, οι δύο ισχυρές κυρίες αναμένεται να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις σε τρία επίπεδα:

  1. Το βαθμό εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
  2. Το είδος των εγγυήσεων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό που θα τη συνοδεύει.
  3. Τη διάρκεια ισχύος του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 3,5% του ΑΕΠ.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, διαρροές στον γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για μυστική συμφωνία της Μέρκελ με την Λαγκάρντ που θα διασφαλίζει την εμπλοκή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είτε ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με τη συμβολική χρηματοδότηση των 5 δισ. ευρώ.

Αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι όσα συμφωνηθούν σήμερα ανάμεσα στις δύο κυρίες μπορούν να χαράξουν και την πορεία της χώρας προς την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση, εξέλιξη που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει πόρτα εξόδου του Δημοσίου και των μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές.

Όσο αφορά στο κρίσιμο θέμα του χρέους, από το οποίο κρίνονται πολλά εκτιμάται ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν μετά το 2018 και θα συνδεθούν με το εάν η Ελλάδα θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.

Ως προς τα πλεονάσματα πάλι, η Γερμανία επιμένει στο 3,5% για δέκα χρόνια, με την Κομισιόν να πιέζει ο στόχος αυτός να είναι για τρία χρόνια.

Η συνάντηση αυτή γίνεται μάλιστα σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται από την άνοδο των Σοσιαλιστών, με τις εκλογές να πλησιάζουν τον προσεχή Απρίλιο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη λειτουργεί σε καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας, αφού οι ΗΠΑ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΔΝΤ και παραμένει ακόμα άγνωστο πώς θα αντιδράσουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εκλογή Τραμπ.

Πάντως σήμερα οι δύο ισχυρές κυρίες αναμένεται να τα βρουν για το ελληνικό πρόγραμμα με την Αθήνα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις.  

Tags: