Πολιτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών επετεύχθη σήμερα στις Βρυξέλλες, ώστε να κατέβουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα στην Αθήνα. Χρειάστηκε να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά και να δεχθεί νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019.

Στα θετικά της συμφωνίας, η συγκρότηση προγράμματος χρηματοδότησης 3 δις ευρώ για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου: «Η συμφωνία είναι η εξής: Έχουμε ένα διπλό στοίχημα. Από τη μια μεριά αν τα πάμε χειρότερα, θα πρέπει να πάρουμε τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και από την άλλη, αν τα πάμε καλύτερα σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να πάρουμε αντίμετρα, δηλαδή μέτρα αναδιανομής, του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος προς τον κόσμο. Και αυτό ήταν το σημείο, το οποίο ζύγισε η ελληνική πλευρά και πήρε τελικά τη συμφωνία. Αυτό περιγράφεται στην απόφαση του Eurogroup. Αυτό περιγράφεται και μαζί με τη δέσμευση να σφραγίσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όταν θα επιτευχθεί staff level agreement, και ως εκ τούτου κατεβαίνει η τρόικα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί όλα τ’ άλλα θα συζητηθούν στην Αθήνα».

Στη συνέχεια ο Θάνος Αθανασίου πρόσθεσε: «Το 2% που λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες, ως ύψος των πρόσθετων μέτρων είναι ανοιχτό πια. Με τον ερχομό της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται να κλείσουν τα ενεργειακά, τα εργασιακά, μια λίστα με άλλες 11 εκκρεμότητες –η οποία έχει δημοσιευτεί τις τελευταίες μέρες. Θα κλείσει το πόσα χρόνια θα κρατηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% , το μίνιμουμ είναι 3% και μάλλον θα πάμε στο 5%. Θα κριθεί ποια είναι η διαφορά στην απόκλιση των δημοσιονομικών μέτρων για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα. Θα κριθεί επίσης τι είδους θα είναι τα μέτρα-αντίμετρα. Τα πάντα θα πρέπει να μπουν στο staff level agreement. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να πάει ξανά σε Eurogroup, θα μας βάλουν prior actions, θα τις νομοθετήσουμε και κάπου πριν το καλοκαίρι θα πάρουμε και τα λεφτά της δόσης».

Δείτε το ρεπορτάζ και τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ που άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Tags: