Πυρετός διαβουλεύσεων με τους θεσμούς στο «παρά ένα» του Eurogroup

Σκληρό παζάρι για τη μείωση αφορολόγητου-συντάξεων αλλά και για «κοινωνικά ισοδύναμα»

Πυρετός διαβουλεύσεων με τους θεσμούς στο «παρά ένα»  του Eurogroup

 

«Σκληρό παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη με τους θεσμούς, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με την κύρια  προσπάθεια πλέον της ελληνικής κυβέρνησης να στρέφεται στην επιστροφή της τρόικας, καθώς  χρονικά περιθώρια για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, χωρίς να χρειαστεί άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,  δεν υπάρχουν.

Αλλά και η   επιστροφή της τρόικας κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, όπως αποδεικνύεται και από τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group T. Βίζερ στο «Πρώτο Θέμα».     

Κοινοτικές πηγές επίσης  τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» επισημαίνουν ότι το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Για να κλείσει πάντως η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στη μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 2019, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr αναζητά «κοινωνικό ισοδύναμο», μέτρα δηλαδή κοινωνικού χαρακτήρα τα οποία θα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει από την υπερ-απόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος.          

Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η  Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Όπως εκτιμάται, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ζητούμενο είναι επίσης  σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Όπως, να δεχθεί τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως επίσης επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό θα σημαίνει, όπως έχει δηλώσει  και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σταδιακή απόσυρση των κεφαλαιουχικών ελέγχων, τη δυνατότητα, έστω και δοκιμαστικά, εξόδου στις αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top