Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ μιλήσαν για εμάς, χωρίς εμάς και συμφώνησαν αφενός ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μετατεθεί και πάλι, αυτή τη φορά για το 2018.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας».

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πριν από λίγες μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι θα επαναφέρει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2018.

 Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι το Ταμείο «αγοράζει» χρόνο για την πολιτική, ώστε να στηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ εν όψει τον εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι δύο ισχυρές κυρίες γνωρίζονται πολύ καλά και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που άνοιξε την πόρτα για μια δεύτερη θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάλι θεωρεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι ένα από τα λίγα στηρίγματα μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα που επικρατεί κι έτσι δεν επιθυμεί να είναι εκείνη ένα από τα εμπόδια στα οποία θα σκοντάψει η Γερμανίδα ηγέτης και ενδεχομένως της στοιχίσουν την επανεκλογή της.

Επίσημα πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και επιμένει ότι η θέση του είναι ίδια, ότι δηλαδή χρειάζονται νέα μέτρα για την Ελλάδα και μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει καταλάβει αυτό εν τω μεταξύ. Οι τόνοι της κυβέρνησής του είναι σημαντικά πιο συγκρατημένοι από ότι σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. Στην Αθήνα έχουν, επίσης, κατανοήσει ότι δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής του Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι επίσης πλέον στη θέση του», αναφέρει το δημοσίευμα.

Tags: