Τον Σόιμπλε με τον Όθωνα συγκρίνει η Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Έλληνες».

Ο δημοσιογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει ιστορική αναδρομή και γυρνάει πίσω το χρόνο στο 1832 όταν και επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Όθωνας στην Ελλάδα: «Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Όθων ο πρώτος ήταν ένας βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία. Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και τον στρατό της μέσω δανεισμού...».

«Ο Οθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων» τονίζει ο αρθρογράφος ο οποίος επισημαίνει πως το ελληνικό ζήτημα «από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση».

«Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί» ανμαρωτιέται ο Λεπαρμαντιέ.

Ο ίδιος, τονίζει πως τα δάνεια στην Ελλάδα με επιτόκιο 1% (τριάντα ετών κατά μέσο όρο) εξουδετερώνουν το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο υπό τον μόνο όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών...» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Tags: