Η κυβέρνηση, όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση, μοιάζει να βρίσκεται σε βέρτιγκο και οι βουλευτές στα κάγκελα.

Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως δεν θα ληφθούν ούτε ένα ευρώ μέτρα.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε σε χθεσινή του συνέντευξη: «Τι να έλεγε ο πρωθυπουργός; Ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και αυτοί μετά να το πάνε στα 2 δισ.; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται και να κάνει όσο το δυνατόν μικρότερη υποχώρηση. Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση ζητώντας το μίνιμουμ αλλά το μάξιμουμ».

Αναζητώντας λοιπόν τα μέτρα που θα γλυκάνουν το πικρό ποτήρι που αναμένεται να πιουν οι βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το αφορολόγητο.

Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές της κυβέρνησης λένε «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου και ειδικά εάν δεν υπάρξουν «αντίμετρα».

Ανάλογη είναι η στάση και του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, με την εκπρόσωπο Τύπου Μανταλένα Παπαδοπούλου να δηλώνει πως «δεν μπορεί να γίνει μείωση του αφορολογήτου χωρίς μείωση της φορολογίας, χωρίς μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR…

 

Tags: