Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Την άποψη πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι σε σχέση με την εκτέλεση του 3ου προγράμματος προσαρμογής, πως η δυναμική δεν πρέπει να χαθεί και πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας για μετά το πέρα της περιόδου εφαρμογής του, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και  αρμόδιος για το ευρώ Επίτροπος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης σε ειδική συνεδρίαση.

Ο Αντιπρόεδρος επεσήμανε ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται για ένα ισορροπημένο πακέτο συμφωνίας, το οποίο πρέπει να συνομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν και να αξιοποιηθεί η θετική δυναμική του προγράμματος, στη βάση της οποία θα ισχυροποιηθεί η ανάπτυξη και θα βελτιωθούν τα ποσοστά απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, για να συμβεί αυτό και να υπάρξει μια συμφωνία, “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα”. Σημείωσε δε ότι “δεν είναι τώρα η ώρα για αμφισβήτηση της πολιτικής βούλησης”. Εξήγησε δε ότι η χώρα έχει πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή 4,5 μονάδων του ΑΕΠ από την αρχή της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015, επέστεψε στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, θα πετύχει 2,7% ανάπτυξη το 2018 και η ανεργία μειώνεται αλλά “παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και κάτι θα πρέπει να γίνει σύντομα για αυτό”.

Καταγράφοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας ο Αντιπρόεδρος ανέφερε την δημιουργία της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ξεκαθάρισε ότι λόγω της υπεραπόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, “ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 είναι εντός τροχιάς”.

Η Ελλάδα είπε πέρασε το Δεκέμβρη και Νοέμβρη από το κοινοβούλιο της σημαντική μεταρρυθμιστική νομοθεσία, πάνω από 200 μέτρα από το καλοκαίρι του 2015, αλλά “δεν υπάρχει καιρός για εφησυχασμό, οι αρχές να επισπεύσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων”, ενώ χαρακτήρισε ως αχίλλειο πτέρνα τα θέματα που σχετίζονται με την κρατική διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Tags: