Τσίπρας από την Ουκρανία: Ευκαιρία αυτή μεταβατική περίοδος για την ειρήνη

Τι δήλωσε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τον ελληνισμό της περιοχής

Στην αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων και στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα διανύει μια μεταβατική περίοδο (σε μια  έμμεση αναφορά στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία) αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο.        

Όπως τόνισε, συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης. «Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.

Στην ανάγκη να τηρηθεί η εκεχειρία στην Ουκρανία και η συμφωνία του Μινσκ,  αναφέρθηκε επίσης και  στις σημερινές δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το θέμα της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στις  ανατολικές περιοχές της χώρας,  το οποίο συζήτησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε ενώ επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.

«Ο Πρόεδρος Ποροσένκο γεννήθηκε στην Οδησσό. Η Οδησσός είναι μια πόλη, στην οποία μεγαλούργησε η ελληνική επιχειρηματικότητα. Εκεί ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, πολυάριθμη κοινότητα Ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής διαβιεί στην περιοχή της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα. Και πιστεύω ότι αυτή η σημαντική κοινότητα αποτελεί μια πολύ ουσιαστική γέφυρα για τις σχέσεις μας, όπως το ίδιο αποτελεί και η κοινότητα των Ουκρανών πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα»

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.

Ποροσένκο: Αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ενότητα της ΕΕ και αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία είναι αυτό που θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα θέματα τουρισμού, ενεργειακά θέματα και όπως τόνισε «θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσα». ΄

Στα παραλειπόμενα των δηλώσεων το…  παράδοξο  ότι  τόσο  ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και προηγουμένως ο Ουκρανός Πρόεδρος, σταμάτησαν να μιλούν και   βγήκαν εκτός τηλεοπτικού πλάνου προκειμένου να πιουν…  νερό!          

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top