Το σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, ο  γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Siegfried Muresan , δηλώνοντας ότι οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και η ασφάλεια.

Οι βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2018 θα παραμείνουν ανάπτυξη και η απασχόληση, καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ «παραμένει ένας προϋπολογισμός επενδύσεων», είπε ο εισηγητής.

«Ωστόσο, ο προϋπολογισμός πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις ταυτοχρόνως και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κρίσεων παραμένει ψηλά στην ατζέντα μας», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι  «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας δεν πρέπει να αισθάνονται απροστάτευτοι ή ανασφαλείς».

Προγράμματα όπως το Horizon 2020, το COSME, το EFSI είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρέπει να συνεχιστούν και να βελτιώνονται σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με τον εισηγητή, όπως και η συνέχιση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων «που είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων η οποία θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων».

«Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένα ασφαλές ήπειρο τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Κατά τον εισηγητή ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις της ΕΕ για το άσυλο, τη μετανάστευση, το Ταμείο Ένταξης μεταναστών και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας με επαρκείς πόρους, θα αντιμετωπίζει τα βασικά αίτια της μετανάστευσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και στις χώρες διέλευσης, κατέληξε ο Siegfried Muresan.   Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σύνοδο ολομέλειας της, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 13-16 Μαρτίου στο Στρασβούργο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
 

Tags: