Βαρουφάκης: «Η κυβέρνηση έχει λιγότερες εξουσίες από τον δήμο Καρπενησίου ή Κορίνθου»

Τι είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ για ΔΝΤ, ελληνικό χρέος και δραχμή- Πρώτη ανάρτηση 18:25

Βαρουφάκης: «Η κυβέρνηση έχει λιγότερες εξουσίες από τον δήμο Καρπενησίου ή Κορίνθου»

Για το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος, τη δραχμή αλλά και τα σενάρια εκλογών μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα προέβη σε μια δήλωση που θα προκαλέσει αίσθηση, καθώς υποστήριξε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερες εξουσίες και δυνατότητες από τον δήμο Καρπενησίου ή Κορίνθου».

«Είναι βαθιά διαιρεμένο το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπάρχουν πολύ μεγάλες συγκρούσεις στο εσωτερικό. Τόσο οριζόντιες, όσο και κάθετες», είπε στον Alpha 9,89 ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως «είναι το μόνο μέρος της τρόικας που ζητεί αναδιάρθρωση χρέους».

Διερωτήθηκε βέβαια, πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση επειδή «οι χώρες που στηρίζουν το ΔΝΤ θεωρούν απαράδεκτη τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα μίας χώρας που το χρέος της θεωρείται ότι δεν είναι βιώσιμο, ενώ παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η παρουσία του στην Ελλάδα παραβαίνει το καταστατικό του».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «για να πάψει ο αποπροσανατολισμός και να περάσουμε από το παρελθόν στο μέλλον απαιτούνται δύο λέξεις: “αναδιάρθρωση χρέους”. Αλλά κι εδώ υπάρχουν ερωτήματα. «Θα είναι θεραπευτική για να μας δώσει μία ώθηση προς το μέλλον ή θα γίνει κατόπιν εορτής όταν θα έχει αδειάσει η χώρα; Αλλά δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας για πολιτικούς λόγους. Η λύση είναι έτοιμη».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, αν αποχωρήσει το Ταμείο «ο κ. Σόιμπλε θα είναι ακόμη πιο σκληρός και αποφασιστικός...». Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, επισήμανε πως «το SPD είναι πιο σκληρό από τον Σόιμπλε, καθώς διακατέχεται από ανοησία και υποκρισία».

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα... για τις άλλες χώρες

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, η Ελλάδα έγινε ένα παράδειγμα προς τους πολίτες των άλλων χωρών. «Πήραμε στον λαιμό μας τους Podemos. Βγήκε ο Ραχόι και είπε στους Ισπανούς ότι θα πάθουν τα ίδια. Εμείς απλά γίναμε το παράδειγμα προς όσους ήθελαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που δεν λειτουργούσε ως “yes men”. Εμείς αναλάβαμε μία εντολή από τον ελληνικό λαό. Όχι να συμφωνήσουμε σε όσα μας πρότειναν».

Για την επιστροφή στη δραχμή

Για το θέμα της δραχμής που άνοιξε έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ξυδάκη, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η συνέχιση της πολιτικής που άρχισε από τον Μάιο του 2010 εγγυάται ότι μόνο την εκπαραθύρωσή μας από την Ευρώπη, αλλά και την πλήρη αποσάθρωση και συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας». Ακόμη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες να χαρακτηριστεί «αρχιερέας της δραχμής όποιος διαφωνεί με την αδιέξοδη πολιτική», ενώ τόνισε ότι «ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εγκλημάτησε κατά της Ελλάδας» .

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερες εξουσίες και δυνατότητες από τον δήμο Καρπενησίου ή Κορίνθου

Επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «δε θα έχουν καμία σημασία οι εκλογές, καθώς στο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των θεσμών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερες εξουσίες και δυνατότητες από τον δήμο Καρπενησίου ή Κορίνθου. Τι σημαίνει η 1η σελίδα του 3ου μνημονίου; Ότι ο πιο πατριώτης να αναλάβει πρωθυπουργός, ουσιαστικά γίνεται δούλος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top