Καθυστερεί η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συνεδρίαση ρουτίνας, αύριο, Δευτέρα, στην έδρα του ΔΝΤ

Καθυστερεί η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συνεδρίαση ρουτίνας, με αναφορές και στην αξιολόγηση και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στην έδρα του ΔΝΤ. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου θα ξεκινήσει, εκτός άλλου απροόπτου, στις 2 το μεσημέρι (9 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Αφού οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ παρουσιάσουν την έκθεση, θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Θα καταθέσουν, επίσης, τις απόψεις τους και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι. Σημασία έχει η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε τη θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τράμπ.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε επαφές με όλους τους συναδέλφους του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις. Κατά τη συνεδρίαση ΔΕΝ πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα διότι απαιτούνται εντελώς άλλες διαδικασίες.

Πρώτα, όμως, πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει έκθεση στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν. Την έκθεση θα ετοιμάσει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί σύντομα, όχι μόνο επειδή καθυστερεί η αξιολόγηση αλλά κι επειδή, όλο και περισσότερο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τείνουν να ενστερνιστούν την ιδέα της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ως τεχνικός και μόνο σύμβουλος.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, «για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, πρέπει να Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων ή να εξευρεθεί άλλος πολύ πειστικός λόγος που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο». Επίσης, «το Ταμείο απαιτεί όπως η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει αποδεχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση ΔΕΝ θα λάβει μέρος στο Πρόγραμμα».

Εν τω μεταξύ, υπάρχει περίπτωση, στις 6 Φεβρουαρίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ολοκληρώσει τη διαδικασία επισκόπησης της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει την αναθεωρημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), ωστόσο το ΔΝΤ θα διαθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα σε ύστερο χρόνο. Με αυτό ως βάση, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε τηλεδιάσκεψη που θα διοργανωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «εν ευθέτω χρόνο».

Τα κυβερνητικά στελέχη, προς το παρόν, συνιστούν ψυχραιμία και υποστηρίζουν ότι στις 6 Φεβρουαρίου, όταν, δηλαδή, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για τις προθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον δεν οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι, στις 6 Φεβρουαρίου, «το Ταμείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να παραπέμψει σε μια διαδικασία». Πηγές, όμως, από την Ουάσιγκτον ανέφεραν στο CNN Greece ότι τόσο η έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία που εμπεριέχει την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, όσο και η έκθεση που αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012, συνοψίζουν τις θέσεις που παγίως εκφράζει το ΔΝΤ από τον Ιούλιο του 2015 και στη βάση αυτή δεν αναμένεται να προκύψει κάποια διαφοροποίηση στη συνεδρίαση του συμβουλίου του Ταμείου.

Οι πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν, σύμφωνα, πάντα με το mignatiou.com, ότι αυτό που θα συμβεί στο προσεχές διάστημα με τη δεύτερη αξιολόγηση και τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος της Ελλάδας είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κυβέρνηση και όχι το Ταμείο, το οποίο έχοντας αποσαφηνίσει τις θέσεις του έχει πλέον θέση παρατηρητή στις εν λόγω διαβουλεύσεις.

Για το Μαξίμου πάντως στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς το πεδίο θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο πριν από τις ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου). Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι η επιλογή της δεν είναι η προσφυγή στις κάλπες και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να προχωρήσει μέχρι και σε υποχωρήσεις, αν κι εφόσον υπάρξει ένα κοινό έδαφος με την πλευρά των δανειστών.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top