ΒΟΜΒΑ από πρώην «εκλεκτό» του ΔΝΤ: Να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να φύγει!

Ο Ασόκα Μόντι προτρέπει το Ταμείο να αποχωρήσει αφήνοντας «Έλληνες και Ευρωπαίους να βγάλουν άκρη με αυτό το χάλι»

ΒΟΜΒΑ από πρώην «εκλεκτό» του ΔΝΤ: Να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να φύγει!

«Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ασόκα Μόντι στο Bloomberg.

Ο Ινδός οικονομολόγος, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και έχει υπάρξει υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο (ο οποίος μάλιστα αντιτάχθηκε στην πολιτική της λιτότητας), καλεί το Ταμείο να αποχωρήσει και να αφήσει «Έλληνες και Ευρωπαίους να βγάλουν άκρη με αυτό το χάλι».

Όπως τονίζει, «η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ «δεν έπρεπε καν να ασχοληθεί με την Ελλάδα από την αρχή» και έκανε ένα «κομβικό λάθος»: «Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πίεσαν για ένα πρόγραμμα διάσωσης, ενάντια στους κανόνες του Ταμείου, που δεν επέβαλε ζημιές στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η απόφαση στηρίχθηκε στον ψευδή ισχυρισμό πως «η αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν την Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό για να αποπληρώσει τους υφιστάμενους πιστωτές της. Το ελληνικό χρέος παρέμεινε έτσι απαράλλαχτο και βαρύ, ενώ οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να δεχθούν εξοντωτική λιτότητα ώστε να αποπληρωθούν οι νέοι δανειστές. Η οικονομία γρήγορα και προβλέψιμα περιήλθε σε δίνη. Ακόμη και όταν το ΔΝΤ αναγνώρισε το λάθος του, δεν άλλαξε κατεύθυνση».

Ο Μόντι στέκεται στην έκθεση του ΔΝΤ το 2015 που ανέφερε πως η Ελλάδα «θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της» και έπρεπε να γίνει διαγραφή χρέους.

«Από τότε το ΔΝΤ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επανειλημμένα καλεί τους Ευρωπαίους, να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους. Οι Γερμανοί, παρόλα αυτά, αρνούνται οποιαδήποτε σοβαρή διαγραφή. Αντίθετα ακολουθούν μια στρατηγική ελάφρυνσης σε δόσεις καθώς πιστεύουν πως οι Γερμανοί πολίτες δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης» σημειώνει, κάνοντας λόγο για ανόητη στρατηγική από τους Ευρωπαίους.

«Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι. Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν. Ένα σκέτο "mea culpa" δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του» καταλήγει ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top