Η Θεανώ Φωτίου για το ΚΕΑ, τη διαπραγμάτευση, τα νέα μέτρα και ...τα γεμιστά

Κατηγόρησε τη ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ότι κόπτονται μόνο για την εξουσία

«Μας πήρε ένα χρόνο να σχεδιάσουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» δήλωσε στο STAR η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει ένα πρόγραμμα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ξαναγίνει».

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι από 1η Φεβρουαρίου του 2017 τρέχει σε όλη την Ελλάδα το κανονικό πρόγραμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα σε 24 ώρες 1.700.000 πολίτες μπήκαν στο keaprogram.gr για να δουν τι είναι αυτό το πρόγραμμα. Από αυτούς οι 49.426 υπέβαλαν αίτηση από το σπίτι τους. Στα ΚΕΠ πήγαν μόνο 4.600 και στους δήμους πήγαν 2.200 πολίτες». Ακόμη, δήλωσε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα πάρουν τα χρήματα όσοι δικαιούνται το ΚΕΑ»

Στη συνέχεια η κα Φωτίου διευκρίνισε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι δικαιούχοι και τόνισε ότι «στο τέλος του 2017 πιστεύουμε ότι θα έχουμε 700.000 συμπολίτες μας που θα ωφεληθούν γύρω στα 750 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν ένα άλλο σημείο τριβής μας με τους δανειστές.

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι «το 10% των άνεργων δικαιούχων θα μπει στην αγορά εργασίας μέσα στο 2017».

Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση και στο ενδεχόμενο να οδηγήσει η κυβέρνηση τη χώρα σε πρόωρες εκλογές απάντησε: «Έχουμε αποδείξει ότι εμείς διαπραγματευόμαστε. Όλη αυτή η φασαρία και το ότι μια κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά, έχει δεν έχει διαπραγμάτευση, με το πιστόλι στον κρόταφο σε όλα τα πάνελ…  σας ρωτώ οι άλλες κυβερνήσεις πόσες αξιολογήσεις έκαναν οι προηγούμενοι; Έκαναν 4 και την 5η την άφησαν μες τη μέση επίτηδες για να την κάνουμε εμείς και να πέσουμε εντός 24 ωρών ή δύο μηνών όπως περίμεναν». Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε δε, ότι «οι πολίτες μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις εξελίξεις γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται κάτω από το τραπέζι».

Σχετικά με τα νέα μέτρα απάντησε: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να θεσμοθετήσει μετά το πέρας του μνημονίου νέα μέτρα. Αυτό λέμε και στη ΝΔ «υποστήριξέ το». Δεν το κάνουν ούτε κι αυτό γιατί πρέπει δήθεν να κάνουν τα καλά παιδιά. Εμείς λέμε, πιάσαμε όλους τους στόχους και μάλιστα αποδείξαμε ότι όλοι οι δείκτες βελτιώθηκαν, συν του ότι αντί για 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα πιάσαμε 2%, άρα είμαστε αξιόπιστοι»

«Και βέβαια θα θεσμοθετήσουμε μέτρα, αυτά που έχουμε υποσχεθεί και είναι μέσα στη διαπραγμάτευση. Το αφορολόγητο δεν μπορούμε να το ρίξουμε, για τη μετά μνημονίου εποχή. Δε γίνεται επειδή το ΔΝΤ που έφερε το ΠΑΣΟΚ, δεν συμφωνεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να το πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ακόμα.

Κανέναν δεν ωφελεί να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση, επισήμανε. «Δουλεύουμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση και θα την κλείσουμε χωρίς νέα μέτρα».

Επανέλαβε ότι οι εκλογές τώρα θα ήταν ότι χειρότερο για την ελληνική οικονομία και ακόμη κατηγόρησε τη ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ότι κόπτονται μόνο για την εξουσία.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει ότι αυτοί τον έφεραν εδώ και θα ήταν αστείο να τους ξαναδώσει την εξουσία».

Τέλος, σχετικά με την περίφημη ατάκα με τα γεμιστά ανέφερε: «Πράγματι είναι διάσημο φαγητό. Δεν ξέρω ποιος θεώρησε ότι μια υπουργός πρέπει να μιλάει μόνο για χαβιάρι», τονίζοντας ότι θεωρεί σωστό εκείνο που είχε πει τότε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να διδαχθούμε από την ελληνική παράδοση για να κάνουμε οικονομία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top