Σικλούνα: «Αλληλεγγύη είναι που δανείσαμε με χαμηλότερα επιτόκια την Ελλάδα»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Σικλούνα: «Αλληλεγγύη είναι που δανείσαμε με χαμηλότερα επιτόκια την Ελλάδα»

προεδρεύων του ECOFIN, Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρτ Σικλούνα, σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγουμε την συνεχή δραματοποίηση της κατάστασης με την Ελλάδα και σημείωσε ότι τα κράτη μέλη «δανειζόμασταν με υψηλότερα επιτόκια και δανείσαμε την Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια, αυτό είναι αλληλεγγύη».

Τόνισε ότι είναι ευχάριστα έκπληκτος με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε πως «:δεν το αισθάνονται ακόμα όλοι στον πληθυσμό αλλά είναι σημάδι ότι τα προγράμματα, με όλα τους τα μειονεκτήματα - και είχαν πολλά - αρχίζουν να αποδίδουν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εθνικών βουλευτών στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ECOFIN Έντουαρντ Σικλούνα κατέληξε σε τρεις βασικές παρατηρήσεις για τα διδάγματα από την εκτέλεση των 5 προγραμμάτων διάσωσης των κρατών μελών:

1. Πολλά από τα προβλήματα στα κράτη μέλη, ήταν ήδη εκεί, και στο παρελθόν και ήταν προβλήματα διοικητικής ικανότητας - κάθε χώρα έχει την ιστορία της.

2. Πολύ χειρότερα θα ήταν , αν οι χώρες είχαν χρεοκοπήσει - θα υπήρχε πόνος αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

3. Χρειάζεται ιδιοκτησία του προγράμματος, όποιες χώρες είχαν ιδιοκτησία του προγράμματος το ολοκλήρωσαν

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Συμφωνώ πλήρως με τον πρόεδρο του ECOFIN, οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα δέχθηκαν πολύ πόνο, αλλά θυμηθείτε ότι ο λόγος για τις μεταρρυθμίσεις είναι ότι κάτι πήγε στραβά στο παρελθόν. Όλες οι χώρες που χρειάστηκε να δανειστούν ήταν οι χώρες που είχαν χάσει ανταγωνιστικότητα και είχαν τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις την πρώτη δεκαετία του ευρώ».

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα είχε 50% αύξηση μισθών πάνω από την παραγωγικότητα και κατέγραφε γιγάντια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. «Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία δεν θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα διάσωσης», είπε.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σύντομα, στη οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ» τόνισε.  «Ο λόγος που οι εκταμιεύσεις είναι παγωμένες είναι πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, αφού επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.  

«Όλες μας οι δόσεις προς την Ελλάδα έχουν καθυστερήσει γιατί έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα εκτέλεσε τις μεταρρυθμίσεις» κατέληξε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top