Δεκαεξασέλιδο φυλλάδιο, με πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά τομέα και με κεντρικό πολιτικό σύνθημα «η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί» κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κορυφώνονται οι πολιτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων της κυβέρνησης.

«Προχωράμε μαζί για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης. Μαχόμαστε, επιμένουμε, μπορούμε, προχωράμε μαζί» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια παραθέτει μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα δύο αυτά χρόνια και τονίζει: «Είναι ένας απολογισμός. Αλλά ταυτόχρονα και ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε».

Ξεκινώντας από τους τομείς και της ανάπτυξης, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας τονίζει πως «οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014». Όσον αφορά δε, τις συντάξεις, στέκεται στο πρόσφατο κυβερνητικό μέτρο, της χορήγησης «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ».

Συνέχεια, έχει ο απολογισμός σε Παιδεία, όπου «με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 34%)» η Υγεία όπου τονίζεται πως διασφαλίστηκε η «πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες» και ο Πολιτισμός όπου σημειώνεται πως «ολοκληρώθηκαν τα έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 98%».

Όσον αφορά τους τομείς Πολιτικό Σύστημα-Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στην ψήφιση της απλής αναλογικής «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας», ενώ στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στέκεται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύο κορυφαία παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου ξεχωρίζει «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες», ενώ στην πολιτική για τις μεταφορές ξεχωρίζει «η διατήρηση σταθερής τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και παγίωσης του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Στο κομμάτι για τους τομείς της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει –μεταξύ άλλων- «τη συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού».

Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να «διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας».

Tags: