Ανοιχτό θεωρεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και νέου δανεισμού για την Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα: Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν την απαισιοδοξία του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα βρίσκεται σε «κατάσταση ομηρίας» εδώ και μήνες εξαιτίας ενός ατέρμονου μπρα ντε φερ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ.

Η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ), περιέπλεξε για μια ακόμη φορά τα πράγματα μεταξύ ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ, αναφέρει η Le Monde. «Το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο. Ακόμη και αν υλοποιηθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, το δημόσιο χρέος και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εκτιναχθούν στα ύψη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί σε 189 μέλη στις 6 Φεβρουαρίου και όπως σημειώνεται, χωρίς μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αυτό θα φθάσει το 275% του ΑΕΠ το 2060.

Από το 2015, το ΔΝΤ, επιμένει στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αποτυχία του να πείσεις τις άλλες πλευρές οδήγησε στην άρνηση του Ταμείου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (86 δις. ευρώ).

Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δείχνουν να συμμερίζονται την απαισιοδοξία του ΔΝΤ και θεωρούν ότι «το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις χάρη στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ΕSM σε μακροπρόθεσμο ορίζονται και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή, εκπρόσωπος του ESΜ». ​

Tags: