«Σε μια δημοκρατική χώρα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δρα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε βούληση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.  Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία. Δυστυχώς,  θεωρεί η γειτονική χώρα ότι η δικαστική εξουσία εδώ είναι όπως και στην Τουρκία, δηλαδή ότι καθοδηγείται» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας τηλεφωνικά στην εκπομπή “Livenews” του Ε και στον Νίκο Ευαγγελάτο,  για τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην απόφαση του Αρείου Πάγου, για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.      

Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι μόνο στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, πάνω από 400 Τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο.     

Για το προσφυγικό και τις απειλές, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε υπάρχει όχι μόνο συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και συμφωνία Τουρκίας -ΕΕ, η οποία έχει πριμοδοτηθεί με 3 δισ. ευρώ για να διακρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στη χώρα, ενώ υπάρχει και η  συμφωνία των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, την οποία υπέγραψε και η γειτονική χώρα για την επιτήρηση της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.  

«Αν μονομερώς αθετήσει η Τουρκία την συμφωνία -  δεν έχω ακούσει να μιλάει για τις άλλες συμφωνίες  - θα έχει την ανάλογη συμπεριφορά από ΝΑΤΟ και ΕΕ»  επισήμανε  ο κ. Καμμένος.

Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ανέφερε ότι συνήθως η Τουρκία σε τέτοιες περιπτώσεις προχωρά σε παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά υπογράμμισε  ότι «δεν περνάει κανένα τουρκικό αεροπλάνο από τον εθνικό εναέριο χώρο χωρίς να αναχαιτίζεται» και  προειδοποίησε ότι παρά την βούληση της ελληνικής πλευράς για το αντίθετο  «οι αερομαχίες μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα».   

Ο κ. Καμμένος διαμήνυσε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση: «Το καλύτερο που έχει να κάνει η Άγκυρα είναι να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί ως γείτονας και ως σύμμαχος και όχι με τον τρόπο με τον οποίο,  λεκτικά τουλάχιστον,  προκαλεί». 

Tags: