Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Μείωση αφορολόγητου ή μείωση συντάξεων ζητούν οι δανειστές!

Διορία μιας εβδομάδας από Eurogroup και θεσμούς στην κυβέρνηση

Η μουντή αίθουσα του Eurogroup ανακαινίσθηκε μετά από μήνες και μοιάζει πλέον με... παιδότοπο αφού επιλέχθηκαν ως χρώματα το ροζ, το κίντρινο και το λαχανί. Μόνο που τα παιχνίδια που παίζονται στην χαρούμενα διαρρυθμισμένη αίθουσα είναι βαθιά πολιτικά και αφορούν την τύχη της Ελλάδας.

Το τελεσίγραφο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν σαφές από τον Ντάισελμπλουμ:

«Υπάρχουν κράτη  μέλη που είναι ανένδοτα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα και έτσι η συμμετοχή του είναι μη διαπραγματεύσιμη».  

Το Eurogroup και οι θεσμοί κράτησαν ενιαία στάση απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τον ενημέρωσαν ότι οι επικεφαλής των θεσμών μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου. Με μια προϋπόθεση:  Μέχρι τότε η κυβέρνηση να δεχτεί να νομοθετήσει από τώρα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν το 2019.

Έδωσαν, όμως, στον κ. Τσακαλώτο και μια ευελιξία, να διαλέξει αυτός το μείγμα των μέτρων μεταξύ μείωσης αφορολόγητου και μαχαιριού στις συντάξεις!   Όσο περισσότερο μειώσει το αφορολόγητο, τόσο λιγότερο θα μειωθούν οι συντάξεις.

Για κάθε 1.500 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ. Έτσι, θεωρητικά, αν το αφορολόγητο μειωθεί από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ,  τότε δεν χρειάζεται μαχαίρι στις συντάξεις. Οι θεσμοί πάντως θεωρούν ως καλύτερο μείγμα μέτρων περικοπή αφορολόγητου στις 4.000 ευρώ που θα φέρει 2,7 δις ευρώ και μείωση συντάξεων και εφάπαξ κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ο μόνος που έβαλε πλάτη στον Τσακαλώτο ήταν ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν που είπε ότι δεν είναι σωστό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα. Ο κ.   Τσακαλώτος δήλωσε ότι ελπίζει πάντως σε πρωτοβουλίες που θα δώσουν διέξοδο στην κυβέρνηση.  

Η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση να χαράξουν κοινή γραμμή για να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ ο  πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top