Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με το κοινό μέτωπο των δανειστών στο Eurogroup και στις επαφές που προηγήθηκαν.

Οι θεσμοί για να εξασφαλίσουν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ζητούν από την Ελλάδα νέα μέτρα, με επίκεντρο τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε κατέβει ήδη με μία συμβιβαστική πρόταση που έλεγε ότι θα επιτύχουμε 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια. Λέει όμως ότι αυτά μπορεί να επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα λόγω της υπεραπόδοσης των ήδη υφιστάμενων.

Από την άλλη, το επιχείρημα των δανειστών είναι ότι αφού δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα γιατί δεν ψηφίζετε τα προληπτικά κι ας μην τα πάρετε.

Όπως επισήμανε ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου, οι «σκληροί» του Eurogroup το πιστεύουν ότι τα στοιχεία θα είναι καλά και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, απλά έχουν αποφασίσει να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ. Όσον αφορά στην απάντηση Τσακαλώτου, σχολίασε πως εξαιτίας του φόβου τι θα πει η αντιπολίτευση, έχει φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο, επισημαίνοντας πως «η υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την παραμονή του ΔΝΤ και να γίνει ότι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μετά, εκτός προγράμματος να επιστρέψουμε στις αγορές χωρίς επιτήρηση και αφού θα έχει εξασφαλιστεί μια κανονικότητα, ας πάει η χώρα σε εκλογές. Τώρα δεν γίνεται πολιτική με λαϊκισμό στο πεζοδρόμιο».

Tags: