Η απόφαση του Αρείου Πάγου και ο τουρκικός «τσαμπουκάς»

Στο Αιγαίο και στο προσφυγικό η πιθανή αντίδραση

Στο ισχυρό μήνυμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας που έστειλε ο Άρειος Πάγος με την απόφασή του για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών,  αναφέρθηκε ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του Star  Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα.

«Η απόφαση  δείχνει κατ’ αρχήν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έμεινε ανεπηρέαστη από παιχνίδια διπλωματικών σκοπιμοτήτων. Αντίθετα τίμησε τις αρχές και τις αξίες ενός κράτους δικαίου και βέβαια στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Έκρινε δηλαδή ότι δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων με την έκδοση τους στην Τουρκία και δεν τους άφησε να βρεθούν απέναντι στον κίνδυνο των βασανιστηρίων ή ακόμη και στον κίνδυνο της φυσικής εξόντωσης» τόνισε ο Π. Μποτσαράκος.

Όπως υπενθύμισε, όλα σχεδόν τα κόμματα μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για αυτήν  την δικαστική απόφαση.

«Όπως είδαμε, στόχος της οργισμένης δήλωσης  του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν η ελληνική Δικαιοσύνη, δηλαδή η  Άγκυρα κάνει το λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και απειλεί με συνέπειες στις διμερείς σχέσεις» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι αντίθετα,  «η ελληνική πλευρά επιλέγει μια ψύχραιμη και νηφάλια στάση» και μένει να δούμε τώρα πώς η τουρκική αντίδραση θα εκδηλωθεί:

«Είτε στο Αιγαίο, όπου και σήμερα πριν την δικαστική απόφαση, είχαμε τέσσερις  παραβιάσεις από δύο οπλισμένα τουρκικά F16 όπου σημειώθηκε και μία αερομαχία. Είτε στο προσφυγικό,  όπου η Τουρκία συνεχίζει με κάθε αφορμή  να απειλεί με κατάρρευση της συμφωνία με την Ευρώπη αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ανοίξει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών». 

Όπως παρατήρησε η Μάρα Ζαχαρέα, ο τελευταίος λόγος είναι ίσως και η αιτία που σπεύδει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top