Δραγασάκης: Νέες δομές για την Υγεία και την υποστήριξη των δανειοληπτών

Ο σχεδιασμός για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Δραγασάκης:   Νέες δομές για την Υγεία και την υποστήριξη των δανειοληπτών

Τον σχεδιασμό για τις «Τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών» ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται οι εξής δομές και υπηρεσίες:

-Front desk υπουργείου Εργασίας και Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

- Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

- Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Παράλληλα συγκροτούνται οι ακόλουθες νέες δομές και υπηρεσίες:

- Τοπικές Μονάδες Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - ΠΦΥ).

- Κέντρα Κοινότητας - Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

- Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

- Δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.

Κατά την εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τόσο οι δομές που αναδιοργανώνονται όσο και εκείνες που δημιουργούνται, «ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας και αφορούν άμεσα τον πολίτη».

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαδικασίες με ένα μόνο σκοπό, αυτές να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας, να είναι προσιτές στον πολίτη, να τον διευκολύνουν στις καθημερινές ανάγκες και υποθέσεις του», είπε ο Γ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα πρέπει προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε και πώς ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες, πώς και πότε «χειροπιαστά» θα αντιληφθεί τα οφέλη από το σχεδιασμό αυτό.

Ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε  ότι με ευθύνες δεκαετιών, αλλά και εξαιτίας της κρίσης και των πολιτικών σκληρής λιτότητας τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε σε θέση υστέρησης έναντι σχεδόν όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, αλλά και των αντίστοιχων του κράτους πρόνοιας.

«Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονταν, είτε διότι ήταν μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης είτε διότι δεν επέφεραν ωφέλιμα αποτελέσματα για τον πολίτη, κούρασαν ή και απογοήτευσαν», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι σήμερα η κοινωνία θέλει να δει αποτελέσματα προς όφελός της, προωθητικές αλλαγές υπέρ του συλλογικού και του ατομικού συμφέροντος.

 «Σήμερα η κοινωνία ζητεί περισσότερα, γιατί οι ανάγκες είναι περισσότερες. Δεν έχουμε, λοιπόν, περιθώριο για αδράνεια ή αναποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.  

«Δημιουργούμε, λοιπόν, νέους θεσμούς, νέες δομές και νέες υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είχαν γίνει όταν αυτό ήταν οικονομικά εφικτό στο παρελθόν, κι όμως αυτή η κυβέρνηση τις υλοποιεί, ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και την δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία»,  τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. ‘

Όπως  πρόσθεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «συμβολή στον αγώνα να μην επικρατήσουν άλλες αντιλήψεις, οι οποίες αναζητούν λύσεις στην ιδιωτικοποίηση, στην παράκαμψη του κοινωνικού κράτους και σε άλλα συναφή».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top