Θεσμοί προς Ελλάδα: Ψηφίστε εσείς ΤΩΡΑ τα μέτρα κι αν πιάσετε τους στόχους θα ακυρωθούν!

Ένα μηχανισμό ακύρωσης του «κόφτη» εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ φέρονται να προτείνουν οι δανειστές

Θεσμοί προς Ελλάδα: Ψηφίστε εσείς ΤΩΡΑ τα μέτρα κι αν πιάσετε τους στόχους θα ακυρωθούν!

Έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ακυρώσει τα επώδυνα μέτρα που θα ψηφίσει προκαταβολικά για μετά το 2018, με την προϋπόθεση πως πρώτα θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, προτείνουν στην ελληνική πλευρά οι Θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει τώρα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018, -όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις- προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τη συμμετοχή του Ταμείου. Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Αυτό θα επιστρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον για να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα, προτείνουν ένα μηχανισμό ακύρωσης τους «κόφτη» εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Στη βάση αυτή τα επώδυνα μέτρα δεν θα ληφθούν, αλλά θα ακυρωθούν.

Βέβαια, αυτή η φόρμουλα έχει βαρύ κόστος για την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για ένα χρόνο, ως το 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top