Μέγαρο Μαξίμου για τα 2 χρόνια της κυβέρνησης: Καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση

Επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο και «πανηγυρισμοί» για τα επιτεύγματα

Μέγαρο Μαξίμου για τα  2 χρόνια της κυβέρνησης: Καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση

«H συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούμε τι άλλαξε στη χώρα αυτή τη διετία» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου για την συμπλήρωση αύριο δύο ετών από την ανάληψη της εξουσίας (στις πρώτες εκλογές του 2015) από την σημερινή κυβέρνηση.

Επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο

Όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, «η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινωνικής καταστροφής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η ανεργία, επί των ημερών της, άγγιξε το 28%, στο σύνολο, ενώ στους νέους εκτινάχθηκε μέχρι και 60%!», ενώ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο,  ότι «έσπευσαν, μετά τον πανικό που κατέκλυσε το καταρρέον πολιτικό σύστημα, λόγω της εκτόξευσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2012, να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

«Ο επικίνδυνος πολιτικός καιροσκοπισμός τους εντάθηκε, ακόμα περισσότερο, όταν πλέον αντιλήφθηκαν ότι επίκειται η κατάρρευσή τους. Ενόψει των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων που θα έφερνε αναπόφευκτα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο τέλος του χρόνου, πήραν την πολιτική απόφαση να σταματήσουν να υλοποιούν το πρόγραμμα, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την 5η αξιολόγηση» ισχυρίζεται ακόμη το non paper.  

«Από την πρώτη μέρα δώσαμε διπλή μάχη. Στο εσωτερικό απέναντι στη χαοτική κατάσταση που παρέδωσαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και στο εξωτερικό απέναντι σε όσους επέμεναν στην επιθετική λιτότητα. Για πρώτη φορά, όμως, από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα είχε, πλέον, μια κυβέρνηση που άρχισε να διαπραγματεύεται σκληρά. Συγκρούστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάζοντας στην ατζέντα τα δίκαια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις μεγάλες προοπτικές της οικονομίας, που για χρόνια λίμναζε» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές που κατηγορούν  και τους δανειστές ότι «πέραν από τη δογματική προσήλωση της στη λιτότητα, τον αυταρχισμό και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, κράδαινε ως βασικό επιχείρημα τις δεσμεύσεις των Σαμαρά - Βενιζέλου, που ήταν, δυστυχώς, δεσμεύσεις της χώρας».

«Η συμφωνία με τους δανειστές απέτρεψε την καταστροφή»

Για την συμφωνία με τους εταίρους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από σκληρή μάχη, φτάνοντας στα όρια τη σύγκρουση με τους οπαδούς της τυφλής και εκδικητικής λιτότητας, η κυβέρνησή μας κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν αποτυπώνει τους πολιτικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε, όμως, εκείνη τη στιγμή, την καταστροφή, ενώ έδωσε προοπτική και χαράσσει το δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια, το 2018».

«Τι αποτρέψαμε»

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει:   

«Αποτρέψαμε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων, που θα επέφερε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και τη συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

– Χορηγήθηκε, τα Χριστούγεννα του 2016, η 13η σύνταξη, συνολικού ύψους 630 εκ. ευρώ, για 1.577.4421 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ.

– Αποτρέψαμε τις προγραμματισμένες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, που περιγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2014.

- Αποτρέψαμε την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να αρχίσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

- Αποτρέψαμε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία από 1/1/2015 θα επέφερε κοινωνικό χάος.

- Αποτρέψαμε τον διπλασιασμό του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό, που αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Αποτρέψαμε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να χρηματοδοτείται το χρέος. Καταφέραμε και βρήκαμε λύση που συνδυάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία, πέραν του χρέους».

Τα κατά το Μέγαρο Μαξίμου επιτεύγματα σε Παιδεία, Υγεία κλπ 

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «δόθηκε μια σημαντική ανάσα στους πολίτες μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ του κοινωνικού ιστού», όπως  η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

Στο non paper παρατίθενται αναλυτικά στη συνέχεια τα κατά το Μέγαρο Μαξίμου επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία, στην Υγεία, την Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης,  ενώ γίνεται αναφορά και στις  νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.  

Και… «όλα στο φως»

Ειδική αναφορά κάνει το σημείωμα στο «όλα στο φως»,  με αφορμή την σύσταση της Εξεταστικής  Επιτροπής για τα  δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.  «Η κυβέρνηση κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για το ξερίζωμα του τριγώνου της διαπλοκής  που χρεοκόπησε τη χώρα. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω γιατί δεν μετείχε στο πάρτι με τα εξοπλιστικά, τις μίζες και θαλασσοδάνεια, και δεν είχε σχέσεις με τη Siemens» υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top