Ένα μήνα διορία δίνουν οι δανειστές στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν άλλες αυξήσεις φόρων, αλλά μείωση μισθών και συντάξεων.

Τελεσίγραφο προκειμένου να κάνει ότι πρέπει για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να δώσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Δεν μπορεί να φέρει πάλι μέτρα μόνο από το σκέλος των εσόδων η κυβέρνηση, διότι θα πρέπει να ακουμπήσει και τις δαπάνες».

Αυτό που ελπίζει η κυβέρνηση είναι στο Eurogroup να αποφασιστεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να γίνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του Eurogroup είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανέβει στις Βρυξέλλες από αύριο προκειμένου να έχει προκαταρκτικές επαφές. Ελπίδες, πάντως, για συμφωνία την Πέμπτη δεν υπάρχουν, όπως επισήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισί.  

«Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο, προκειμένου να κινηθούμε προς μία συμφωνία» είπε.

Τις προσδοκίες για άμεση συμφωνία χαμήλωσε ακόμη περισσότερο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτηρίζοντας σε σημερινή του συνέντευξη την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση που απαιτεί περισσότερο χρόνο».

Στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν τη θεσμοθέτηση σκληρών μέτρων από τώρα, όπως ζητάει το ΔΝΤ. Θέλουν να βάλουν όλα τα μέτρα στον νέο κόφτη που θα παραταθεί για ένα έτος, έως το 2019.

«Η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος» τόνισε ο Τζανακόπουλος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν ενόψει του Eurogroup οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ο οποίος χαρακτήρισε τους Γερμανούς... τοκογλύφους, τονίζοντας την υποστήριξή του προς τον νέο πλανητάρχη.

«Υποστηρίζω τον Τράμπ, όπως όλοι οι Έλληνες. Οι Αμερικάνοι είναι σύμμαχοί μας, μας έδωσαν το σχέδιο Μάρσαλ. Οι Γερμανοί είναι τοκογλύφοι».

Tags: