Για την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για την αδιαφορία του νέου 45ου Προέδρου των ΗΠΑ προς την χώρα μας, κάνει λόγο με δημοσίευμα της η «Handelsblatt».

Όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», η γερμανική εφημερίδα μιλά για μια ομιχλώδη τετραετία διακυβέρνησης Τραμπ, η οποία θα έχει συνέπειες και στην ελληνική οικονομία.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει με δυσαρέσκεια την εποχή Τραμπ. Με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τους υπουργούς του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και Τζακ Λιου, η κυβέρνηση στην Αθήνα είχε υποστηρικτές στις προσπάθειές της για ελάφρυνση του χρέους και κίνητρα για την ανάπτυξη.Από τον Τραμπ δεν αναμένεται κάτι τέτοιο. Όταν τον ρώτησαν για την κρίση στην Ελλάδα, ο Τραμπ απάντησε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox: "Αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν, αρκετά προβλήματα έχουμε"» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Handelsblatt».

Παράλληλα τονίζει πως «και το μέλλον της Ευρωζώνης δεν χαλάει τον ύπνο του Τραμπ μια και πιστεύει πως το ευρώ εισήχθη "για να βλάψει τις ΗΠΑ"».

Στη συνέχεια, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά πως η αβεβαιότητα από την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο είναι δηλητήριο για την ελληνική οικονομία κι αυτό γιατί ο Τραμπ είναι υπέρ ενός μαλακού δολαρίου που θα ευνοήσει τις εξαγωγές:

«Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στην Ελλάδα διότι η χώρα επωφελήθηκε στα χρόνια της κρίσης από ένα μαλακό ευρώ. Βοήθησε τις ελληνικές εξαγωγές και έκανε ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες».

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Και φυσικά από την ανάλυση της δεν λείπει ο παράγοντας Τουρκία και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ:

«Εξίσου ομιχλώδεις με τις οικονομικές συνέπειες από την νίκη Τραμπ για την Ελλάδα είναι και οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική. Από την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως τις προωθεί ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας Μάικλ Φλιν, η Ελλάδα δεν θα επωφελούνται» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Tags: