Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τα σενάρια για Grexit που πυροδότησε ο Σόιμπλε

Νέο πακέτο προτάσεων με παράταση του κόφτη ετοιμάζει ο Τσακαλώτος για το Eurogroup

Πάγωσαν στην κυβέρνηση με το χθεσινό τελεσίγραφο Σόιμπλε που πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια για Grexit.  

"Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει αυτά που έχει συμφωνήσει, αυτός θα είναι ο λόγος που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διστάζει να μπεί. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του ΔΝΤ. Είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Αν αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα τερματιστεί. Δεν θα έδινα τη συμβουλή για να πάρουμε την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου (για ένα νέο πρόγραμμα)" διαμήνυσε συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.    

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αμηχανίας είναι ότι την προειδοποίηση Σόιμπλε σχολίασε μόνο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. "Πριν από μερικές ημέρες έλεγε άλλα ο κ. Σόιμπλε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάποιες δηλώσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Η Γερμανία είναι στην τελική ευθεία για εκλογές" υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ακόμη και έτσι να είναι όμως, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πιεί η κυβέρνηση το πικρό ποτήρι των σκληρών μέτρων. Ο Ευ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης ένα πακέτο προτάσεων για παράταση του κόφτη και μετά το 2018 με περιγραφή συγκεκριμένων μέτρων, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο κ. Τσακαλώτος να στείλει στους ομολόγους του σχετική επιστολή πριν το Eurogroup. Το τελεσίγραφο Σόιμπλε προέκυψε μετά από συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός, όπου  η επικεφαλής του Ταμείου τον διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο θέλει να μπει, υπό προϋποθέσεις βέβαια, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τρομερή ζημιά σε Γερμανία και Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει μια νέα κρίση στην Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Suddeutsche Zeitung, ενώ η κλιμάκωση της έντασης από το Βερολίνο έφερε και πάλι στο προσκήνιο έναν παλιό γνώριμο από την εποχή Βαρουφάκη: Τον Βρετανό δημοσιογράφο Πόλ Μέισον, που σε ανάρτησή του στο twitter ισχυρίζεται ότι “η  γερμανική ελίτ ετοιμάζεται να επιβάλει Grexit τον Ιούλιο".    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top