«Καμπανάκι» και από την Eυρωζώνη: Χωρίς το ΔΝΤ δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση!

Τι διαμηνύουν προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

«Καμπανάκι» και από την Eυρωζώνη: Χωρίς το ΔΝΤ δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση!

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.

Ο στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του Ταμείου, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. «Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση», δηλώνουν  πηγές της ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν  στο πρακτορείο ότι  η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος,  δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε  ξανά σήμερα  ότι δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα,  εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top