Οι τρεις άξονες της πρότασης Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί όμως και στο Αιγαίο

Τρεις άξονες περιελάμβανε η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, για μια ακόμη φορά, πως παρουσία ξένων στρατευμάτων και τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν ως μία μη ισορροπημένη διευθέτηση.

Σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα αργά χθες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο,

Στις προτάσεις αυτές ήρθε αρνητική απάντηση από τον Μουσταφά Ακιντζί,  ο οποίος είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν για χρόνια ακόμα στην Κύπρο και σήμερα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η ελληνική προσφορά δεν είναι σοβαρή και δεν γίνεται αποδεκτή!

 Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί όμως και στο Αιγαίο

 

"Τορπίλη" στο Κυπριακό βάζει ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας προκλητικά ότι τα στρατεύματα κατοχής θα μείνουν για πάντα στο νησί. Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί όμως και στο Αιγαίο, όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ του STAR.

Οι Τούρκοι δυναμιτίζουν πάλι το κλίμα σε Αιγαίο και Κύπρο.  Με παραβιάσεις στον αέρα, με ναυτικές ασκήσεις πυρών (ΧΑΡΤΗΣ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ) απέναντι από τη Σαμοθράκη στον Κόλπο του Ξηρού και απέναντι από τη Ρόδο στον κόλπο του Μαρμαρά, αλλά και με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

Η Αθήνα απαντά:  Φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Αν η Τουρκία επιμείνει στις απόψεις της για στρατό κατοχής, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση» επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα το βάζει στα πόδια όσον αφορά το Κυπριακό, για να πάρει την απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέκρουσε πρύμναν όσον αφορά στο σχέδιο εποικισμού των 28 μικρών νησιών των Αιγαίου, υποστηρίζοντας τώρα ότι το πρόγραμμα είχε σκοπό μόνο να… προσελκύσει τουρίστες.

«Για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, π.χ. που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους...» είπε ο κ.Σαντορινιός.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top