Σκληρή κριτική από Ευρώπη, διεθνή Τύπο και φορείς στον Μουζάλα

Με αφορμή την κακοκαιρία και τον σχεδιασμό για την φιλοξενία προσφύγων

Συνεχίζεται η σκληρή κριτική από την Ευρώπη  και τον διεθνή Τύπο για το προσφυγικό στη χώρα μας  και το χάος που επικράτησε στα κέντρα φιλοξενίας κατά την πρόσφατη κακοκαιρία.  Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στις ΜΚΟ, στις οποίες η ίδια έχει αναθέσει τη λειτουργία των hot spot κι αυτές με τη σειρά τους δείχνουν ως υπεύθυνες  τις ελληνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές, για το χάος στους καταυλισμούς.

 «Λεφτά υπάρχουν για το προσφυγικό. Αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός και η ικανότητα διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος» δηλώνει ο Απόστολος Βεϊζης, υπεύθυνος προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». 

«Η Ελλάδα δεν έχει φτιάξει δομές διαχείρισης για να εισπράξει ό,τι δικαιούται»  δήλωσε  ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της  ΕΕ στην Ελλάδα, στην εκπομπή "LIVE U" του STAR.   

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ότι ουδείς πρόσφυγας είναι πλέον εκτεθειμένος στο ψύχος, βάλλεται πανταχόθεν.

«Ο σκληρότερος ελληνικός χειμώνας τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτει τη χώρα της Μεσογείου ενώπιον υπαρξιακών ζητημάτων», γράφει ο εφημερίδα Welt. Η Die  Zeit έχει τίτλο «Χωρίς προστασία ενάντια στην αδιαφορία και το κρύο» και σημειώνει: «Χιλιάδες πρόσφυγες ξεχασμένοι από την πολιτική, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο».

 «Έχουμε κάνει λάθη αλλά δεν έχουμε πει ποτέ ψέματα. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, θα ήταν πολύ εύκολο να σας πω ένα ποίημα αλλά κάθε τόσο θα σκάει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορείς να το αποφύγεις»  δήλωσε ο Γιάννης  Μουζάλας στον ALPHA 98,9.  

Τώρα ο κύριος Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη,  κατηγορεί μέσω συνεργατών του τις ΜΚΟ, αν και το υπουργείο του τους έδωσε πιστοποίηση και την πρωτοκαθεδρία στα hot spot.  Συνεργάτες μάλιστα του υπουργού παραδέχονται ότι  «τα λεφτά που δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε» και ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα».

Χαρακτηριστικό της καχυποψίας ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις ΜΚΟ, είναι το γεγονός ότι το αρματαγωγό «Λέσβος» έφτασε από χθες στη Μυτιλήνη, οι μετανάστες όμως αρνούνται να επιβιβαστούν. Στελέχη του υπουργείου κατηγορούν μέλη των ΜΚΟ ότι τους αποτρέπουν. Αυτά όμως απαντούν ότι η κυβέρνηση έστειλε ένα ακατάλληλο πλοίο.

Τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον βάζουν στο στόχαστρο και η  κομματική εφημερίδα ΑΥΓΗ, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση ωστόσο παρέχει στήριξη στο Γιάννη Μουζάλα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υποστήριξε ότι «και σε άλλες χώρες υπήρξαν ανάλογα προβλήματα».

Ο κ. Τζανακόπουλος παρέλειψε όμως να τις αναφέρει. Ίσως επειδή ανάμεσα σε αυτές δεν ήταν καμιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης…  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top