Κυπριακό: Στο τραπέζι ασφάλεια και εγγυήσεις μετά τους χάρτες – Αρχίζει η Διάσκεψη στη Γενεύη

Ανοικτό να μεταβούν στη Γενεύη και οι Τσίπρας-Ερντογάν

Η ώρα της κρίσιμης Διάσκεψης στη Γενεύη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έφτασε.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Όπως αναφέρεται, «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο και εξαρτάται άμεσα -σύμφωνα με πληροφορίες- από την πρόοδο των συνομιλιών καθώς και το αν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, εξάλλου, έγραψε στο twitter πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστηρίζει αυτή την ιστορική ευκαιρία για να λυθεί το Κυπριακό μετά από 40 χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top