«Παζάρι» ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για την  ολοκλήρωση της δεύτερης  αξιολόγησης  ξεκίνησε στο Παρίσι σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ αύριο πρόκειται να δει τον Πιερ Μοσκοβισί.

Το συμβιβαστικό πακέτο που προτείνει προβλέπει μείωση του αφορολόγητου, πιθανόν και από το 2018, νέο κόφτη με μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Μόνο που ζητάει τα μέτρα να περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να μην ψηφιστούν από τώρα,  κάτι που θα έβαζε την κυβερνητική συνοχή και τους βουλευτές σε δοκιμασία.

Ο Σόιμπλε με το ΔΝΤ εξετάζουν το σενάριο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος.  Όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του Star Σπύρος Δημητρέλλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα, το ΔΝΤ δεν  θα μας δανείσει, αλλά θα αποκτήσει το δικαίωμα βέτο στην εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως για παράδειγμα στην ενεργοποίηση του κόφτη.

 

Tags: