Εκδικάζεται την  Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, η υπόθεση της αγωγής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου εναντίον του σκιτσογράφου και αρθρογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη στο Protagon, πριν δύο χρόνια,  με τίτλο: «Πάνος Καμμένος:  Έχουν αρχίσει να του μοιάζουν».

Η εκδίκαση της αγωγής γίνεται μάλιστα σε μία συγκυρία όπου βρίσκεται στο προσκήνιο μία άλλη υπόθεση με επίκεντρο τον Πάνο Καμμένο, σχετικά με την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος δημοσιογράφων και διευθυντικών στελεχών των «Παραπολιτικών». Για την ίδια υπόθεση υπήρξαν εκατέρωθεν βολές των εμπλεκομένων, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.     

Μητσοτάκης: Ένα εκατομμύριο για ένα άρθρο  

Σχετικά  με την υπόθεση της αγωγής εις βάρος του Α. Πετρουλάκη, ο  πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε άρθρο του σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με τίτλο «Ένα εκατομμύριο για ένα άρθρο», κάνοντας παράλληλα και ευρύτερες αναφορές στην εχθρική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως υποστηρίζει, απέναντι στον Τύπο.      

Αναφέρει σε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ:  

«Στην πολιτική μου πορεία έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, συχνά στα όρια της χυδαιότητας και σίγουρα πέρα από τα πλαίσιο της θεμιτής πολιτικής κριτικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε. Και δεν το έκανα γιατί πιστεύω βαθιά ότι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης και θέσεις εξουσίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κριτική. Έστω και αν μερικές φορές είναι κακοπροαίρετη.

Ασφαλώς κάθε πολιτικός, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρήσει ότι μια επίθεση που δέχεται δεν συνιστά πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντία. Όμως αυτή η διάκριση πρέπει να γίνεται από τον πολιτικό με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την ισχύ του για να περιορίσει την κριτική την οποία αναπόφευκτα κάθε πολιτικός δέχεται.

Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του.

Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.

Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται.

Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.

Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου.

Και βαστάτε γερά και όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου.

Δεν είστε μόνοι σας».

Θεοδωράκης:  Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργια της Δημοκρατίας

Σε δική του ανάρτηση στο facebook με τίτλο  «100 λέξεις για τον διώκτη» για το ίδιο ζήτημα, την αγωγή εις βάρος του Α. Πετρουλάκη,  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε, με ευρύτερες αναφορές επίσης στην ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ελλάδα:   

«Την Πέμπτη -σε λίγες ώρες δηλαδή- εκδικάζεται η αγωγή του, κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία.

Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

Tags: