Τζανακόπουλος: Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο αν υπάρξει διάθεση για λύση

Ti είπε σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη «αν υπάρξει διάθεση και αποφασιστικότητα για λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» για θετική κατάληξη «δεν είναι οι καλύτερες δυνατές».

Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και να έχουμε καλό κλίμα στις συζητήσεις στη Γενεύη. Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρός της Νίκο Αναστασιάδη».

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη διάρκεια των συνομιλιών, τόνισε: «Προσερχόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα και με την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει μια συμφωνία» και επισήμανε:  

«Αν και η Τουρκία ακολουθήσει μια εποικοδομητική στάση, νομίζω θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη ωστόσο όλα αυτά παραμένουν ένα ερωτηματικό».

Ερωτηθείς αν τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρών στην πολυμερή διάσκεψη, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν «θα υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και διάθεση και αποφασιστικότητα για λύση μέσα στις επόμενες μέρες. Τότε, θα μεταβεί στη Γενεύη». Εξήγησε ωστόσο πως «το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες που είναι διαρκείς αυτές τις μέρες».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις -όσον αφορά την ασφάλεια- με την πάγια θέση ότι χρειάζεται κατάργηση των εγγυήσεων, καθώς και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τη θέση ότι η κυβέρνηση «έχει πάρει πολύ πάνω της» τις συνομιλίες, αναφέροντας –σχετικά με την ασφάλεια- ότι η Ελλάδα εμπλέκεται από τότε που το Κυπριακό ξεκίνησε να αποτελεί διεθνές πρόβλημα και πως η στάση της είναι πάγια στάση την οποία ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις εκεί που θεωρούμε απαραίτητο να συμμετέχουμε (ασφάλεια), σε όλα τα υπόλοιπα θέματα –περιουσιακό, εδαφικό και θέματα εσωτερικής διευθέτησης- η ελληνική πλευρά συμπαρίσταται στην Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε.

Δείτε μέρος της συνέντευξής του

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top