Reuters: O λαϊκισμός επέστρεψε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην χώρα που γεννήθηκε

«Όλα αρχίζουν από την Ελλάδα» υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του

Reuters:  O λαϊκισμός επέστρεψε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην χώρα που γεννήθηκε

Ο  ευρωπαϊκός λαϊκισμός μετά την οικονομική κρίση, όπως και η δημοκρατία, έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Breaking Views του πρακτορείου Reuters.

Η ιστοσελίδα του Reuters υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια σαρωτική νίκη των Ιανουάριο του 2015, υποσχόμενος να καταργήσει τις  ελίτ, να αντιπαρατεθεί στους ευρωπαίους πιστωτές και να αποκαταστήσει την ευημερία μέσω ριζοσπαστικών πολιτικών φιλικών προς τους εργαζόμενους.

Όπως υποστηρίζει,  λιγότερο από δύο χρόνια μετά, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Έχει αποτύχει να αναζωογονήσει την απασχόληση ή την ανάπτυξη. Οι μισοί νέοι είναι ακόμα άνεργοι, και το ΑΕΠ αναμένεται να μην αυξηθεί το 2016».  Αναφέρει ακόμα ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.  Όπως επισημαίνει, «ένα  κόμμα που είχε συνδεθεί κάποτε με την ευνοιοκρατία, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια μετριοπαθής εναλλακτική λύση η οποία υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις».

Εκτιμά ακόμη ότι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφύγει στις εκλογές το 2017, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα  η ιστοσελίδα του Reuters  κάνει μια ευρύτερη αναφορά  στις εξελίξεις στην Ε.Ε. και υποστηρίζει ότι «οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις το κέντρου και της δεξιάς θα μπορούσαν να γίνουν το ανάχωμα στον λαϊκισμό που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και απειλεί το 2017 να κυριαρχήσει μέσα από τουλάχιστον τρεις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία».  

«Οι κάλπες τείνουν να μετατραπούν σε μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό και την πολιτική πρόταση που δεν είναι αρεστή και δημοφιλής, με την Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, τον Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα να έχουν αναλάβει αυτήν την αποστολή, η οποία όμως χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά για να είναι τελικά επιτυχημένη» τονίζει το Breaking Views

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top