Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα λουριά να χαλαρώσουν ούτε στο ελάχιστο είναι οι δανειστές, καθώς μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την έκτακτη παροχή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, τώρα ζητούν νέα μέτρα, ύψους 150 ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

 Οι θεσμοί εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας και ότι ενήργησε μονομερώς, χωρίς να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους πριν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στις εξαγγελίες του.

Έτσι τώρα εγείρουν ενστάσεις και για το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά, εκτιμώντας ότι οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία θα αγγίξουν τα 100 – 150 εκατ. ευρώ και ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα ισοδύναμα μέτρα που θα φέρουν αντίστοιχα έσοδα.

Και μπορεί ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν να εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας ότι το ζήτημα των παροχών της κυβέρνησης έκλεισε με την επιστολή Τσακαλώτου, το Βερολίνο όμως, και συγκεκριμένα ο Β. Σόιμπλε έχει αντίθετη άποψη και ζητά αίμα και για την πιο μικρή παροχή που δεν περιλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση πάλι διαβεβαιώνει ότι θα πλεονάσματα που θα προκύψουν θα εξασφαλίσουν ότι δε θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και να ενεργοποιηθεί ο κόφτη για τις συντάξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει… «μαξιλάρι» το οποίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης πέσουν έξω και θεωρεί τη νέα απαίτηση των δανειστών ως μια διαπραγματευτική τακτική. 

Tags: