Τσίπρας: Nα μην διασαλευθεί ο οδικός χάρτης της εξόδου από την κρίση

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση» επισήμανε ο Πρωθυπουργός

Σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds), μίλησε ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα «ευτυχές γεγονός», που δεν είναι «τυχαίο γεγονός αλλά αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και ουσιαστικής συνεισφοράς και συνεργασίας ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».

«Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μία κίνηση που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες στην ελληνική οικονομία»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μία κίνηση που ανοίγει «σημαντικούς ορίζοντες στην ελληνική οικονομία». «Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια επενδυτική πλατφόρμα που θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σχήμα για την επιχειρηματικότητα που συνδυάζει τη χρηματοδότηση, την εμπειρία από θεσμικούς φορείς και την ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Το Ταμείο αυτό, συνέχισε, θα συγκεντρώνει χρηματοδοτικούς πόρους 260 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, από κρατικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ χάρη στις συνέργειες με τις ελληνικές τράπεζες και το σχέδιο Γιούνκερ ο αντίκτυπός του στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ακόμη ότι η δημιουργία του Ταμείου θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας παθογένειας του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και την ελληνικής κοινωνίας, της μαζικής φυγής από τη χώρα υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων.

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση «ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρει η χώρα να βγει μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία» και τόνισε ότι:

«Κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν επιθυμεί να διασαλευθεί αυτός ο οδικός χάρτης και η πορεία εξόδου από την κρίση»

«Το 2017 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς» και εξέφρασε τη «βαθιά πίστη» της ελληνικής κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να διασαλευθεί αυτός ο οδικός χάρτης και η πορεία εξόδου από την κρίση» ή «να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές και να αποδυναμωθεί η ανάκαμψη της χώρας».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακή και ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας» της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2016 «ανακτήσαμε την αναπτυξιακή μας δυναμική, πραγματοποιήσαμε μία δημοσιονομιική προσαρμογή υπερκαλύπτοντας τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα». Όπως ανέφερε, «η αλλαγή αυτή της πορείας της οικονομίας που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά της εφαρμογής ενός σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συνέχεια ότι η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια αναγνωρίστηκε τόσο από τον ΟΟΣΑ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τους εκπροσώπους των κρατών του Eurogroup «σχεδόν όλων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top